Luboš Palata: Pokud Zeman odmítá Pocheho kvůli postoji k běžencům, měl by na Pochem Babiš trvat

22. květen 2018

Europoslanec Miroslav Poche je pro prezidenta Miloše Zemana nepřijatelný jako kandidát na ministra zahraničí, protože prý v roce 2015 podpořil přijetí kvót na migranty.

Dal jsem si tu práci a článek napsaný Miroslavem Pochem v květnu roku 2015 jsem si celý přečetl. Miroslav Poche v něm říká pouze to, že přijmout něco přes pět stovek žadatelů o azyl, kteří ze svých států utíkají před válkou, je jak v možnostech desetimilionové země jako je Česká republika, tak je to i symbolické vyjádření solidarity se členskými státy Evropské unie, které důsledky uprchlické krize zasáhly daleko více než nás.

ODS se od kmotrů očistila, my je vysíláme do vlády, kritizuje Dienstbier (ČSSD)

Europoslanec Miroslav Poche z ČSSD, na snímku s náměstkem pražské primátorky a poslancem Petrem Dolínkem

Sociální demokraté hlasují ve vnitrostranickém referendu o tom, jestli vstoupí do vlády s hnutím ANO. Výsledky strana oznámí 15. června. Podle průzkumu zveřejněném serverem Aktuálně.cz je poměr sil ve straně vyrovnaný.

„Přijetí 525 zoufalých lidí je v prvé řadě humanitární akt vůči běžencům a zároveň solidární akt vůči ostatním zemím EU. Jako sociální demokrat v 21. století se domnívám, že by je ČR měla učinit,“ píše v závěru svého článku Poche.

Pokud je něco takového zásadním důvodem pro prezidenta Miloše Zemana pro odmítnutí tohoto kandidáta na ministra zahraničí, není to zpráva o Miroslavu Pochem, ale o Miloši Zemanovi. O tom, že se stejně jako Viktor Orbán snaží dále ždímat uprchlické téma, dokud z něj může ukápnout byť jen jediná kapka. Kapka sobectví, nenávisti, xenofobie.

Ano, sázka na uprchlickou kartu Zemanovi vyšla, právě na ní se mu podařilo dostat se znovu na Pražský hrad, vyvolat nedůvěru k západním spojencům a posunout české veřejné mínění směrem k Rusku a Číně.

Když je žralok přerostlou štikou

ANO muselo od začátku vědět, že Babiš je pro nás problém, říká europoslanec Poche (ČSSD)

Miroslav Poche

Ministr spravedlnosti v demisi Robert Pelikán odchází z politiky, a to kvůli názorovému rozchodu s vlastní stranou. Povýšilo hnutí ANO zájem jednoho člověka nad zájem strany a nadřadilo své zájmy zájmům České republiky, jak řekl předseda ČSSD Jan Hamáček? Nebo za krach vyjednávání o koalici ANO a ČSSD může požadavek sociálních demokratů, aby získali rezort vnitra? Kdo má větší odpovědnost za ztroskotání možné dohody?

Jenže v současné situaci, kdy do EU přichází stejně, nebo méně migrantů než v „normálních“ letech před uprchlickou krizí a Evropa chce a musí řešit mnoho jiných problémů, Zemanovo a Okamurovu udržování protimigrační hysterie vadí dokonce i Andrejovi Babišovi.

A to proto, že přes všechny své slovní úlety je ve své podstatě Babiš prounijním, prozápadním politikem, který chová k východu ať už tomu ruskému, nebo čínskému - oprávněnou nedůvěru. Protože tuší, že i když on sám je v českém rybníku za žraloka, oproti skutečným dravcům číhajícím v Rusku a Číně je jen takovou přerostlou štikou.

Hru na pokračující uprchlickou krizi a neustálé rozfoukávání migrační hysterie Babiš se Zemanem hrát nechce. I proto, že si jako byznysmen spočítal, že jak jemu, tak i jeho českému lénu víc škodí, než pomáhá.

Luboš Palata

Proto by to měl být on, nikoli předseda ČSSD Jan Hamáček, kdo prezidentovi řekne, že na Pochem jako kandidátovi na ministra zahraničí trvá. Jenže pak je otázka, zda by pan prezident dál trval na Andrejovi Babišovi jako na kandidátovi na premiéra.

Autor je redaktorem MF DNES

autor: pal
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.