ODS se od kmotrů očistila, my je vysíláme do vlády, kritizuje Dienstbier (ČSSD)

22. květen 2018

Sociální demokraté hlasují ve vnitrostranickém referendu o tom, jestli vstoupí do vlády s hnutím ANO. Výsledky strana oznámí 15. června. Podle průzkumu zveřejněném serverem Aktuálně.cz je poměr sil ve straně vyrovnaný.

„Referendum nemá cenu dělat bez diskuze. Sociální demokracie by měla být pluralitní stranou, kde zaznívají různé názory, a ne hlásnou troubou jednoho majitele, jak vidíme u hnutí, se kterým někteří z nás chtějí do koalice,“ říká senátor Jiří Dienstbier (ČSSD).

Čtěte takéSjezd ČSSD potvrzuje ne ANO

Připomíná, že počátkem dubna si „všichni oddechli“, když byla jednání s ANO na pár dnů ukončena. „Jen díky tomu sjezd proběhl v klidu. V pondělí, resp. v pátek na předsednictvu, byla obnovena rozdílem jediného hlasu. A to tu stranu zase rozdělilo,“ dodává Dienstbier.

Podle něj je ale strana pro veřejnost nesrozumitelná: „Na jedné straně máte Jaroslava Foldynu, který je podle mě radikální národní socialista vítající své kolegy nacionalisty z Ruska, a na druhé Miroslav Poche, který představuje ty nejzkorumpovanější složky pražské politiky a je nominovaný do vlády.“ kritizuje.

ODS se očistila od pražských kmotrovských struktur. My je vysíláme do vlády.
Jiří Dienstbier

Někteří členové prý dokonce uvažují o vystoupení ze strany, pokud by ČSSD vstoupila do vlády. „Neumožní nám to obnovit naši sílu a jasně formulovat program, protože to bude zatíženo vládním kompromisem a odpovědností. Už v programovém prohlášení se například hlásíme k důchodové reformě, proti které jsme vždy byli,“ uvádí.

„Politicky až mírně nepříčetné chování ČSSD za posledních sedm měsíců nám odradilo i ty poslední fanoušky, kteří by se k nám v nějaké vlně solidarity po prohraných volbách mohli připojit,“ přidává se Jan Jukl, který v dubnu kandidoval na předsedu strany. 

Nedomnívám se, že by referendum výrazně změnilo pohled veřejnosti na sociální demokracii. ČSSD se stabilně chová absurdně.
Jan Jukl

Problém vidí ve vyčerpanosti členské základny, strana potřebuje nové členy a sympatizanty a znovu vybudovat důvěru u lidí, kteří ji ztratili. „Setkávám se s pocitem studu za svoji stranu. Od přátel a kolegů slýcháme, jak v té straně ještě můžeme být – zkrátka jsme v jiné straně, než do které jsme vstupovali,“ dodává.

autoři: Jan Bumba , ert
Spustit audio

Související