Získáním důvěry ztratí Babiš zábrany. Bude hlasovat s komunisty a extremisty, varuje Dienstbier

14. květen 2018

V půlce června rozhodnou členové ČSSD ve vnitrostranickém referendu o tom, zda podpoří vstup do vlády s hnutím ANO, které v minulé vládě dokázalo sociální demokracii zastínit. „Budu hlasovat proti. Neumím si představit nic, co by mě mohlo přesvědčit,“ říká senátor Jiří Dienstbier (ČSSD).

Lukáš Jelínek: Posedlost pojistkami je naivní

Předseda ČSSD Jan Hamáček

V souvislosti s vrcholícími námluvami mezi hnutím ANO a sociální demokracií jsou neustále zmiňovány jakési pojistky. Ať už týkající se možné nevěry jednoho z partnerů, nebo trestního stíhání ministerského předsedy.

Koalici považuje za problematickou z řady důvodů: „Hrozí obrovský střet zájmů, kdy premiér, kterému hrozí deset let vězení, může rozhodovat o jmenování klíčových funkcionářů justičních a policejních složek, například nejvyššího státního zástupce, ředitele GIBS, nebo může mít vliv na jmenování nového policejního prezidenta,“ varuje Dienstbier.

Orgány činné v trestním řízení jsou sice formálně nezávislé, ale prostor pro ovlivňování prý nutně existuje. Největší šanci střet zájmů pohlídat by podle Dienstbiera měla většinová koaliční vláda bez Andreje Babiše, se samotnou ČSSD je ale možnost kontroly mizivá.

ČSSD zachraňuje Babiše

„Poměr ministrů má být deset ku pěti, takže můžeme být teoreticky kdykoli přehlasováni. Nebo dojde k tomu, že nás Babiš využije k získání důvěry, a pak už se na nás nebude ohlížet. Pojistky v koaliční smlouvě jsou až směšné,“ zdůrazňuje.

Téměř nepochybuji o tom, že nás bude hnutí ANO přehlasovávat s KSČM a SPD. Nemám důvěru, že se Andrej Babiš nebude chovat jako predátor. Jakmile mu bude vyslovena důvěra, tak už nemá žádné zábrany.
Jiří Dienstbier

Argument, že se ČSSD snaží zabránit vzniku vlády s SPD, považuje za lživý. „Babiš se o to už pokusil, ale vzbouřila se mu část vedení i poslanců. On tuto možnost nemá. ČSSD tím, že vyjednává o vládě s Babišem jako premiérem, tak ho v této pozici zachraňuje. Pokud bychom ho odmítli, tak ANO nezbývá než přijít s jiným kandidátem. To by situaci odblokovalo a bylo by několik variant většinové vlády,“ tvrdí.

Okopírované prohlášení

Senátorovi vadí i navrhované programové prohlášení, které prý vzniklo připomínkováním prohlášení současné Babišovy vlády. Vadí mu neurčité formulace, například ohledně zavedení jednokolových voleb do Senátu nebo v oblasti exekucí:

„Když to zjednoduším, tak se tam píše: ‚Zvážíme zavedení teritoriality, zvážíme spojení exekucí u jednoho exekutora.‘ To znamená, že se nestane vůbec nic. A víme, že v této oblasti je s ANO zásadní neshoda,“ upozorňuje Dienstbier. ČSSD by podle něj měla odejít do opozice.

Je politicky chybné po výprasku ve volbách usilovat o účast ve vládě. ČSSD by měla odejít do opozice a věnovat se formulaci svého programu.
Jiří Dienstbier

autoři: Jan Bumba , ert

Související