Z Barmy za dva týdny uprchlo na čtyři sta tisíc Rohingů. Jejich utrpení zneužívají islamisté

13. září 2017

Z Barmy během posledních dvou týdnů uprchlo skoro čtyři sta tisíc Rohingů, alespoň podle informací britského deníku The Telegraph. Příslušníci barmské muslimské komunity zemi opouští kvůli násilnostem, při kterých zemřela nejméně tisícovka lidí. Míří především do sousedního Bangladéše, kde se ale podle Lékařů bez hranic zhoršuje humanitární situace. Uprchlické tábory podél hranice jsou přeplněné a panuje nedostatek jídla, vody i zdravotní péče.

V táborech už pro lidi není místo, takže podle očitých svědectví se tam spí doslova na každém volném kousku země. A v oblasti roste i kriminalita. Podle koordinátora projektů Lékařů bez hranic Arunna Jegana má také spousta lidí v džungli problém s orientací. „Tisíce lidí bloudí v zemi nikoho podél hranic a nemají žádnou ochranu před živly," říká Jegana.


Přední barmská politička a držitelka Nobelovy ceny za mír Su Ťij se nezúčastní Valného shromáždění Spojených národů. Důvody zatím její administrativa neuvedla, zpráva ale přišla ve chvíli, kdy Su Ťij čelí ostré kritice mezinárodního společenství kvůli rostoucí krizi na hranici s Bangladéšem.

Miny nezabíjejí, ale mrzačí

Vážné nebezpečí pro uprchlíky představují i miny, které jsou tu zakopané už od devadesátých let. A podle informací BBC v oblasti barmská armáda nakladla i nové. Tamní vláda to sice popírá, k lékařům v Bangladéši se už dostalo velké množství zmrzačených lidí a nechybí mezi nimi ani malé děti.

Lékaři bez hranic se v Bangladéši chystají rozšířit své aktivity, ať už jde o navýšení počtu personálu i lůžek v nemocnicích. Organizace taky vyslala k hranicím terénní lékařské týmy, které dělají prvotní výběr zraněných a rozdávají potravinové balíčky.

Humanitární krize s sebou nese i vyšší riziko terorismu. Podle malajsijského ministra obrany Datuka Seri Hishammuddina hrozí, že v oblasti naroste vliv Islámského státu, pokud stát jihovýchodní Asie budou jen nečinně přihlížet. Islamisté mezi Rohingy verbují údajně už od nepokojů v loňském říjnu.

autor: ono
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.