Weby podvodníků pod kontrolou? Správný krok, ale musíme stát pozorně hlídat, míní redaktor Koubský

26. srpen 2022

V Česku začne platit už třetí blokační seznam s nepovolenými webovými stránkami. Podle novely zákona ho zřídí Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Na seznamu by měly být servery, které nabízí nebezpečné potraviny nebo ty, které vážně porušují požadavky stanovené právními předpisy.

Seznamy se zakázanými weby už máme dva – jeden má už od roku 2017 ve správě ministerstvo financí a eviduje nepovolené hazardní hry. Druhý pak obsahuje stránky s nabídkou nelegálních léčiv a aktualizuje ho Státní ústav pro kontrolu léčiv. 

Čtěte také

Operátoři by měli servery zablokovat do 15 dní od zveřejnění na seznamech. Podle komentátora a redaktora Deníku N Petra Koubského jsou podobné seznamy na místě.

„Na internetu musí platit stejné zákony jako všude jinde. Jestliže je nějaké zboží zakázáno prodávat, protože je v rozporu s bezpečnostními předpisy nebo se nesmí prodávat ve ,fyzickém světě‘, je v pořádku, že se nesmí prodávat přes internet. Toto je metoda, jak to zařídit,“ říká.

Ochrana před podvodníky

V případě zakázaných serverů tak jde „o škodlivé weby“ a zákazníky se snaží stát chránit. „Nemluvíme o cenzuře, blokování názorů, nemluvíme o politice. Mluvíme o podvodnících, kteří se tímto způsobem snaží šidit zákazníky. Je v pořádku, že se jim to stát snaží znemožnit,“ míní Koubský.

Čtěte také

Nejjednodušší by bylo zakročit přímo proti provozovatelům daných e-shopů, aby nemohli fungovat. Tato cesta je ale problematická a dost často právně a technicky neřešitelná. „Dohledat, kdo jsou lidé za nějakými špatně čitelnými internetovými obchody, kde sídlí a pohnat je potom před českou justici může být naprosto neřešitelný úkol,“ vysvětluje Koubský.

V zákonech není určené, jak se příslušné weby mají přesně blokovat. Operátoři tak využívají toho nejsnadnějšího způsobu, a to blokaci přes tzv. DNS záznamy, které se ale dají velmi lehce obejít.

Funguje to tak, že si jeden server založí doménu, která je následně zablokována. Jak příklad pak uvádí fiktivní doménu nepovolenahra.com, po zablokování si založí další nepovolenahra1.com atd. – a operátoři blokují jednu stránku za druhou. Podle Koubského ale nejspíš jiný postup zatím možný není.

„Není to efektivní, ale já nevím, jak by se to dalo dělat jinak. Koneckonců smysl celé této záležitosti není v tom, aby se na ně nemohl dostat člověk, který po tom vysloveně touží. Když si někdo chce koupit naškrábanou křídu, která se bude vydávat za super léčivo, a podnikne pro to všechno, tak mu v tom zabránit dost dobře nejde,“ říká.

Seznamy nepodložené zákonem

Smyslem blokace škodlivých webů je, aby nešidily naivní zákazníky, a to se jim podle Koubského částečně daří. Obavy má však z toho, jaké další seznamy a jakým způsobem by mohly být vyneseny.

Čtěte také

„Je samozřejmě potřeba dobře hlídat, aby se neobjevil nějaký seznam, který nebude tak jednoznačně podložen zákonem, jako jsou ty dosavadní. Kdyby se toto stalo, tak je to rozhodně špatně a bude to známka, že stát překračuje pravomoci. Zatím k tomu nedošlo,“ dodává.

Poslechněte si celý pořad Online Plus Davida Slížka v audiozáznamu. Dále se dozvíte o plánované metodě Twitteru, která má odlišit účty skutečných lidí od automatů, o žalobě na Oracle kvůli sběru dat o lidech nebo o tom, jak člověk může ztratit účet na Google.

autoři: David Slížek , vkry
Spustit audio

Související