„Vyměníme vám zámek.“ Na Liberecku se objevily další podvodné praktiky takzvaných šmejdů

15. říjen 2021 09:29

Nabídka výhodného tarifu za energie, opravy okapů, nebo nabídka nejrůznějšího zboží za ceny, které několikanásobně převyšují skutečnost. To všechno jsou praktiky, se kterými se setkávají policisté a v první řadě důvěřiví lidé.

Čtěte také

O poslední aktivitě podvodníků informoval liberecký magistrát. Upozornil na případ, kdy seniorku oslovila dvojice údajných zámečníků s tím, že v okolí jejího bydliště policie vyšetřuje vloupání do bytů. Ženě nabídli výměnu dveřních zámků. Práci sice provedli, ale zaúčtovali si za ni cenu, která značně překročila běžnou částku, za jakou stejnou práci provádí zámečnictví.

V tomto případě není problém jen to, že žena přišla o peníze, ale navíc také o bezpečnost a jistotu. „Nechat si zámek nainstalovat zámek tímto způsobem je velmi nebezpečné. „Není totiž známo, kolik je od nového zámku klíčů a tak se zvyšuje pravděpodobnost případného vloupání,“ upozornila mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová.

Případ řeší živnostenský úřad libereckého magistrátu jako podomní prodej, který je podle tržního řádu města Liberce zakázaný.

Liberecký magistrát vyhlásil nulovou toleranci nepoctivým prodejcům, především pořadatelům předváděcích akcí, už před šesti lety, v únoru roku 2015. Od té doby město na projektu spolupracuje s Českou obchodní inspekcí, policií, Komunitním střediskem Kontakt a dalšími organizacemi, které pomáhají seniorům. Na nepoctivé praktiky upozorňuje web www.liberecprotismejdum.cz.

Podle radního Ivana Langra ze Starostů pro Liberecký kraj, který stál za vznikem portálu, to v tuto chvíli nejsou ani tak falešní obchodníci, kteří by obcházeli domácnosti, jako spíš různé telefonické nabídky. Pokud člověk potvrdí smlouvu po telefonu a do 14 dnů ji nezruší, pak podle současné legislativy platí. Navíc se v souvislosti s událostmi kolem cen plynu obává, aby právě toho nevyužili falešní prodejci a po telefonu nenabízeli „výhodné“ smlouvy. Zejména na to by si teď lidé podle Langra měli dát pozor a pečlivě si ověřit, zda jde o důvěryhodnou firmu.

autoři: Eva Malá , Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související