Vzpomínka na papežského preláta a kněze Václava Dvořáka

9. červen 2023

Už patnáct let uplyne v létě od úmrtí římskokatolického kněze Václava Dvořáka, který byl vězněm komunistického režimu a patřil také mezi významné osobnosti někdejší katakombální či podzemní církve.

Bechyňský rodák byl za druhé světové války totálně nasazen v Rakousku, po válce se zapojil do skautského hnutí. Na kněze byl vysvěcen v roce 1948 a počátkem 50. let byl povolán do nechvalně proslulých vojenských pomocných technických praporů, následoval osmiletý žalář a práce v uranových dolech.

Čtěte také

Na samotce v ruzyňské věznici strávil 16 měsíců. Po propuštění v lednu 1960 střídal až do roku 1985 řadu civilních zaměstnání. Ke službě katolického duchovního se směl vrátit až v roce 1985. Od roku 1990 byl do roku 1999 generálním vikářem českobudějovické diecéze.

V roce 1994 obdržel za celoživotní nasazení pro církev z rozhodnutí Vatikánu titul Papežský prelát, prezident Václav Havel mu v roce 2002 udělil medaili Za zásluhy. Dvoudílný dokument o životě patera Václava Dvořáka připravil v roce 2004 publicista Milan Hanuš, na webu do 2. července 2023.

autor: Milan Hanuš
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.