Rozvedení nesmí ke svátostem, ale kněží, co sexuálně zneužívali, svátosti udílí, kritizuje Jiří Kylar

27. únor 2022

Debata o sexuálním zneužívání v katolické církvi se dotýká i Josepha Ratzingera, někdejšího papeže Benedikta XVI. V době, kdy stál v čele mnichovského arcibiskupství, měl krýt sexuální zneužívání. Ratzinger se obětem omluvil, pochybení nepřiznal. „Je to strukturální problém církve. Setkávám se s lidmi, kteří se rozvedli z důvodů domácího násilí a kteří nemohou chodit ke svátostem. A pak tady máme kněze, třeba i odsouzené, kteří mohou sloužit svátosti,“ kritizuje Jiří Kylar.

„Přímo v olomoucké arcidiecézi máme minimálně dva kněze, kteří byli odsouzeni za sexuální delikty a ti mohou zpovídat, sloužit svátosti, jako by se nic nedělo. Biskupové ani arcibiskup Jan Graubner nikoho nevarovali, že je přesouvají do farnosti. Ten člověk byl samozřejmě několik let mimo službu, pak se vrátil, ale nikdo s ním nepracoval, nikdo oběti nevaroval. Vytvářelo se prostředí, ve kterém se mohlo stát něco dalšího. Pachatel může vždy znovu zaútočit, pokud nepracuje se svojí sexualitou,“ tvrdí Kylar, který zažil sexuální zneužívání a později založil spolek Někdo ti uvěří

Čtěte také

„A to proto, abychom mohli vytvářet důvěrné prostředí. V rámci katolické církve jiná taková platforma neexistuje, kam by mohly oběti přicházet a svěřovat se se svými traumatickými příběhy.“  

„Zneužívání v církevním prostředí i obecně je postavené na zneužití moci, na roli podřízeného a nadřízeného. Nadřízeným je duchovní, podřízeným dítě, žena, která se ocitla v těžké situaci, anebo i muž nebo chlapec,“ zobecňuje Kylar. 

Reakce Dominika Duky

Právě olomoucký arcibiskup Jan Graubner nebo pražský arcibiskup Dominik Duka se v kauze krytí sexuálního zneužívání Josepha Ratzingera zastali. 

„Reakce Dominika Duky mě osobně nepřekvapuje, jeho postoje dlouhodobě znám a jsou koherentní,“ říká Lukáš Fošum, provinciál dominikánů a vysokoškolský pedagog.

Čtěte také

K postojům Duky dodává: „On klade důraz na to, kdo by měl podobné analýzy dělat. A také mu vadí, že devadesátiletý papež se musí vypořádávat se záležitostmi, které se datují čtyřicet let zpátky. Na postoji Dominika Duky mě nic nepřekvapuje.“

Dominikáni, k nimž přísluší i Duka, v roce 2019 uvedli, že podezírají několik pachatelů ze svého řádu, kteří se v 90. letech a začátkem nového tisíciletí mohli dopustit sexuálního zneužívání.

Podle Jiřího Kylara ale Duka otázku zneužívání dlouhodobě bagatelizuje a posouvá do konfrontační roviny“. 

„Přitom Benedikt XVI. na mě působil dojmem, že reflektuje, co se stalo, omluvil se obětem, vyjádřil lítost. A já ho pořád považuji za kvalitního člověka. Nechápal jsem proto, proč kardinál Duka místo toho, aby přijal stejnou odpovědnost jako papež, tuto věc obrací proti mnichovským biskupům a arcibiskupům. A jako by ta mnichovská zrada, jak to označil, se týkala těch, kteří se na rozdíl od jiných našich biskupů rozhodli nemlčet, rozhodli se konečně tento problém řešit.“

Poslechněte si celou debatu, moderuje Eva Hůlková.

V první části Vertikály, kterou provází Naděžda Hávová, uslyšíte, že ruský vojenský útok proti Ukrajině odsoudila Ekumenická rada církví. Mluvit se bude o pomoci i s koordinátorem Charity. Blíží se popeleční středa. A filipínští biskupové se zavázali podporovat udržetelné zdroje.

autoři: Eva Hůlková , kac
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.