Vzniká nová politická strana Realisté, oznámil politolog Robejšek. „Chtějí lovit ve vodách Úsvitu a ODS,“ komentuje analytička Bastlová

24. listopad 2016

Petr Robejšek, politolog, ekonom a publicista oznámil ve čtvrtek 24. listopadu na tiskové konferenci vznik nové politické strany s názvem Realisté. Oznámení se účastnila i analytička Českého rozhlasu Marie Bastlová. Proč vstupuje Petr Robejšek?

„Už delší dobu vyjadřoval touhu založit politickou stranu. Chystal se údajně 4 roky,“ říká ve vysílání Českého rozhlasu Plus Marie Bastlová.

Podle vyjádření Robejška vycítil nyní příležitost kvůli tomu, co se děje ve společnosti. Chce navázat na politickou vlnu, která dosáhla zvolení Trumpa a odchod Británie z EU.

„Tradiční politické strany nejsou schopné nabídnout podle něj, to, čeho chce dosáhnout nová strana.“ Jak dále říká Bastlová, budou se Realisté profilovat jako pravicová a středopravá strana, která klade důraz na národ, bohatství a pospolitost. „Směřují k ODS, programu stany Úsvit, minimálně v tom, jaký důraz kladou na národní hodnoty. Realisté chtějí lovit ve vodách Úsvitu a ODS, často voličů TOP 09 a ANO,“ uvádí Marie Bastlová.

Video Petra Robejška oznamující vznik nové strany:

Jaký je potenciál této strany? „Bude záležet na mnoha faktorech. Jde o to, kolik se jim podaří sehnat na kampaň,“ myslí si Bastlová. Jak se vyjádřil Robejšek, bude nutné získat desítky milionů korun. Do voleb zbývá málo času, a podle Bastlové půjde-li o nové osobnosti, kterými se chce strana profilovat, sníží to její šance na úspěch. Zatím mezi známějšími osobnostmi uvádí ekonoma Pavla Kohouta nebo analytika Petra Havla.

Robejšek ještě není předsedou, zatím je mentorem, strana ještě nevznikla, dnes bude podána žádost o registraci. Prezidentské ambice nezmínil.

Ekonom Pavel Kohout v Interview Plus: „Jsem pouhý ekonomický poradce. Podílel jsem se pouze na určité části programových bodů, které se týkají ekonomiky a daní. Poprvé po deseti nebo patnácti letech se děje něco zajímavého a je to konečně první strana, kterou budu s chutí volit s vědomím, že uspěje.“ Budete kandidovat? „Nemám zatím v úmyslu kandidovat na jakékoli funkce,“ odpovídá v Interview Plus Pavel Kohout. Smysl vidí v tom, že strana je tu pro pravicové voliče, protože levicoví mají možnosti volby, a jak sám říká, tak za levicovou stranu považuje také například TOP 09.

autor: bar
Spustit audio