Vývoj člověka možná začal ve Středomoří. Do Afriky podle vědců přešel až později

29. květen 2017

Vývoj člověka nezačal v Africe, jak se doposud všeobecně soudilo, ale ve Středomoří, v oblasti, která zahrnuje i dnešní Izrael, cituje izraelský deník Haaretz závěry výzkumu mezinárodního týmu antropologů. Podle nich se hominidové dostali z tohoto území do Afriky až později, když to dovolily klimatické podmínky. Pak ve vývoji pokračovali tam.

Před Australopithecem, jemuž se říká Lucy, už existoval hominid zvaný Graecopithecus freybergi, který nežil v Africe, ale ve Středomoří a na Balkáně.

Tato vědecká teorie vychází z nálezu pouhých dvou kostí druhu, který badatelé nazvali El Graeco – dolní čelisti nalezené v Řecku a horní stoličky z Bulharska. Badatelé odhadli, že obě kosti jsou staré sedm a čtvrt milionu let.

Nepřekonatelná Sahara

Podle profesorky Madelaine Böhmeové z univerzity v německém Tübingenu jsou vědci přesvědčeni, že k oddělení vývoje šimpanze a člověka došlo právě ve Středomoří. V Africe v téže době nikdo takový žít nemohl, protože mezi obyvatelnými částmi Afriky a Středozemním moře ležela nepřekonatelná Sahara. A ta byla v době, kdy žil El Graeco, extrémně suchá a prašná.

Graecopithecus freybergi. Jediné známé pozůstatky druhu, horní stolička a spodní čelist

Žádné pozůstatky opic z doby před sedmi až osmi miliony let se tam nenašly a podle Böhmeové tam ani žít nemohly, protože by se udusily – hustota prachu byla až desetkrát vyšší než dnes.

Nejstarší známý hominid, který podle dnešních vědomostí v oblasti pobýval, je Sahelanthropus tchadensis, ale ten je o 200 tisíc let mladší než El Graeco, zdůrazňuje Haaretz.

autor: gzb
Spustit audio