Výrok týdne: Městský soud ruší některá opatření ministerstva zdravotnictví

24. duben 2020
Výrok týdne

Za Výrok týdne jsme tentokrát vybrali rozhodnutí městského soudu, který ve čtvrtek zrušil čtyři mimořádná opatření vyhlášená ministerstvem zdravotnictví v souvislosti s koronavirem. 

Stát přijímal restriktivní opatření včetně omezení volného pohybu osob a povinnosti nosit roušku podle špatného zákona. Místo aby o věci rozhodla vláda v rámci nouzového stavu, vydávalo opatření ministerstvo zdravotnictví v rámci zákona o ochraně veřejného zdraví.

Podle ministerstva zdravotnitví jde o právní diskusi a podává v reakci na verdikt kasační stížnost. Ministr Adam Vojtěch (za ANO) odmítl výzvy ke své rezignaci.

Výrok týdne analyzují ústavní právník a vedoucí Katedry ústavního práva na pedagogické fakultě Univerzity Karlovy Aleš Gerloch a politolog z Katedry veřejné správy Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni Lukáš Valeš.

autor: jpr
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.