Výpadky dodávek energií nejsou u fronty tak podstatné. Strach z raket je horší, tvrdí Pojman z neziskové organizace Team4Ukraine

21. říjen 2022

Ruská armáda během útoků na kritickou infrastrukturu na Ukrajině vyřadila z provozu více než třetinu elektráren a poškodila rozvodnou síť. Obyvatelé tak musejí počítat s výpadky, které ovlivňují i dodávky vody a telekomunikační sítě. Kromě výpadků jsou města u fronty stále ohrožena raketovými útoky. Jak se Ukrajinci s podmínkami vypořádávají a jak se připravují na zimu?

Kyjev kvůli útokům na rozvodnou síť a nedostatku elektřiny přistoupil k omezení jejích dodávek. Ukrajinské vedení tak začalo „vypínat dodávky elektřiny podle nějakého klíče, což se děje po celé zemi. Vypíná se tak, aby se na každého přes den dostalo,” rozebírá zvláštní zpravodaj Ľubomír Smatana.

Hosté:
Ľubomír Smatana, zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu v Kyjevě
Petr Pojman, kriminolog a politický analytik z neziskové organizace Team4Ukraine
Petr Drbohlav, regionální ředitel společnosti Člověk v tísni pro východní partnerství a Balkán
Petr Krogman, prezident Ukrajinsko-české obchodní komory

„Prezident Zelenský, stejně jako ostatní úřady, neustále občany vyzývá, aby s elektřinou šetřili a ti lidé poslouchají. V podstatě jsou to poslušní občané, kteří chápou, jak je ta situace složitá.”

Úsporná opatření jsou vidět i v samotné metropoli. „Celé město se úplně utopilo do tmy. A protože stále platí zákaz vycházení od 23. do páté hodiny ráno, tak nefungovaly ani semafory,” popisuje Smatana aktuální podobu nočního Kyjeva.

Ukrajinský blackout

„Ruským cílem je zcela jistě ukrajinský blackout. O to se vlastně snaží už minimálně od září,” tvrdí kriminolog a politický analytik z neziskové organizace Team 4 Ukraine, Petr Pojman.

Čtěte také

Výpadky energií se však po celé zemi liší. „Je velký rozdíl mezi venkovem a městem. Někdo, kdo má kamna na uhlí nebo na dřevo, tu krizi nemusí ani zaznamenat. Pokud žijete v bytě a jste odkázáni na síťové zabezpečení, tak tam je situace mnohem horší,” líčí Pojman.

„Jestli myslíme města spíš v centrálních oblastech a na západě Ukrajiny, tam samozřejmě dochází k výpadkům elektrické energie. Výpadky energie mají dopad na zásobování vodou a na telekomunikační sítě,” dodává Petr Drbohlav, regionální ředitel společnosti Člověk v tísni pro východní partnerství a Balkán.

Na zimu jsme počítali s vytápěním přímotopy, ale to už teď není možné.
Petr Drbohlav

„V blízkosti fronty kromě toho, že hrozí výpadky elektrického proudu a výpadky dodávek tepla, je ještě bezprostřední ohrožení odstřelováním,” pokračuje Pojman. „Toho, že budou zabiti dopadem rakety, se místní bojí mnohem víc.”

V některých oblastech se se spolehlivými dodávkami energií na topení navíc už ani počítat nedá. „Lidem nezbyde nic jiného než používat kamna, kde budou pálit dříví a uhlí,” tvrdí Drbohlav.

Příprava na zimu

Ukrajinci se tak na dodávky energií nemohou spolehnout, připravují se tedy na blížící zimu samostatně. „Neřekl bych, že to je nějaká panika, ale kupují si plynové bomby, generátory, snaží si zabezpečit dostatek nafty a benzinu a powerbanky,” rozebírá Pojman.

„Nemáme zprávy, že by zboží byl nějaký nedostatek. Na trhu je těchto věcí poměrně dost. Zásobování je celkově lepší, než bylo někdy na začátku toho konfliktu, kdy nebylo možné koupit ani teplý spacák, což už dnes možné je,” popisuje Pojman možnosti obyvatel.

Čtěte také

S přípravou na zimu souvisí i opravy domů, které zprostředkovává organizace Člověk v tísni. „Na druhou stranu je problém, jak ty domy vytopit. Jeden ze způsobů, který máme, je distribuce kamen a topiva. Druhý způsob, se kterým jsme počítali, byly přímotopy. To v té současné situaci ale není úplně aktuální,” popisuje Drbohlav.

Samotné opravy jsou však komplikované. Podle Drbohlava není možné domy opravovat, jelikož není jasné, jak dlouho by zůstaly bez poškození. „Místo toho, abychom pomáhali lidem vyměňovat skelní tabule, tak jim dáváme plastové folie, aby je mohli dát do oken a aspoň nějak uzavřít byty,” uzavírá.

V celém pořadu Téma dne se také dozvíte, jaká humanitární pomoc je na Ukrajině momentálně potřeba, jak se na zimu chystají ukrajinské podniky a jakou pomoc dostávají nebo jak by mohlo odpálení Kachovské přehrady ovlivnit dodávky elektřiny ale i samotný vývoj bojů. Pořadem provází Martina Mašková.

autoři: Martina Mašková , mwal
Spustit audio

Související