Vymítání ďábla je jen obyčejná hypnóza, přesvědčil kongres český mentalista a iluzionista

25. září 2017

Přesvědčit o tom ostatní, se pokusil na evropském srazu skeptiků v Polské Wroclawi, kde předvedl hypnózu tohoto druhu v sále plném lidí. Podařilo se mu uvést náhodně vybrané dobrovolníky do stavu, který připomínal posedlost ďáblem.

Jakub Kroulík během pětatřiceti minut dokázal jednoduchým cvičením nejprve aktivizovat celý sál. Pak postupně zužoval výběr, až se mu podařilo najít správně citlivé osoby. Přestože poměr mužů a žen v sále byl vyrovnaný, na pódiu se nakonec sešli čtyři muži a jedna žena.


Téma exorcismu je v Polsku v současné době velice živé. Exorcisté tu třeba navštěvují školy a přednášejí dětem o ďáblu. Jedna školačka, které se zhoršil prospěch, prý dokonce vymítání ďábla skutečně podstoupila.

Když Kroulík vyzval zhypnotizované k odpovědi na otázku, ukázalo se, že dva z nich nemohu mluvit, ani se hýbat. Jeden z mužů nemohl ovládat své tělo a žena jen slepě poslouchala příkazy – například na povel vypila sklenici obyčejné vody. Když jí ale hypnotizér podal vodu údajně svěcenou, odmítla ji polknout.

„Pamatuji si to celé, ale bylo mi při tom fyzicky špatně. Myslela jsem, že mám infarkt. Je to nepříjemný zážitek,“ popsala dobrovolnice své pocity po ukončení experimentu. Vzhledem k tomu, že lidé v sále před pokusem viděli film o exorcismu a měli tedy v živé paměti údajné projevy posednutí ďáblem, nemusel prý Jakub Kroulík dodávat ani žádné velké zaklínání nebo sugesci.

Zatímco skeptici exorcismus odmítají, teolog a kněz Petr Jan Vinš na přítomnost ďábla ve světě věří a sám pomáhá takzvanou modlitbou osvobození, což je jakási jednodušší forma exorcismu. Podle Vinše je ale propagace exorcismu v médiích nebo filmech spíš na škodu, protože v souvislosti s tím narůstá poptávka po vymítání, která často není odůvodněná.

autor: Radek Kříž
Spustit audio