Vyděsilo mě, že existuje obava, že nás Čína může vydírat nedodáním ochranných pomůcek, říká šéf Senátu Vystrčil o své cestě na Tchaj-wan

9. červen 2020

Miloš Vystrčil (ODS) navštíví Tchaj-wan a cestu, před níž varovalo čínské velvyslanectví, považuje za prospěšnou pro Českou republiku. 

K rozhodnutí, že na Tchaj-wan pojede, přiměly Vystrčila podle jeho slov v Interview Plus dvě zkušenosti. „První je ze schůzky nejvyšších ústavních činitelů z 11. března, to byl začátek koronavirové krize. Viděl jsem, že jsme zcela závislí na tom, zda nám Čína dodá, nebo nedodá ochranné pomůcky. A že tady existuje obava premiéra (Andreje Babiše) a ministra vnitra (Jana Hamáčka), že pokud bychom se k Čínské lidové republice chovali nehezky, tak bychom mohli být na dodávkách kráceni. To mě vyděsilo,“ přiznává šéf horní komory.

Čtěte také

„Pokud je někdo s někým partner, tak si to nedovedu představit, že když uděláte svobodné rozhodnutí, tak on vám nedodá ochranné pomůcky. To jsem si uvědomil, jak velké je nebezpečí závislosti na nějaké velké nedemokratické zemi,“ vysvětluje Vystrčil.

To ale podle něj nevnímají všichni stejně: „Po druhém jednání s prezidentem 19. května jsem pochopil, že kromě jakýchsi interních rozhovorů s čínskými zástupci tady není ochota vyvázat se z té závislosti na Čínské lidové republice a z toho nerovného vztahu,“ dodává s tím, že Senát na to má jiný názor.

Horní komora může podle svého předsedy činit vlastní diplomatické kroky, které jsou v souladu s dlouhodobou koncepcí české zahraniční politiky. Jak Vystrčil říká, právě teď to Senát dělá: upozorňuje na hodnotu svobody, demokracie, ústavnosti a vlády práva.

Poděkuju a vezmu s sebou Věru Kuberovou, plánuje

Hlavní náplní Vystrčilovy cesty na Tchaj-wan bude jednání o hospodářské spolupráci, podnikatelská fóra a jednání o vědecko-technické spolupráci, v oblasti IT technologií a vzdělávání. Předpokládá, že se jako druhý nejvyšší ústavní činitel České republiky setká také s vrcholnými politiky Tchaj-wanu.

Čtěte také

„Teprve jsem oznámil, že pojedu. Oficiální oznámení a vyhodnocení toho, kdo se zúčastní a žádost o vládní speciál teprve začíná,“ přiznává Vystrčil.

Už ví, že by rád na východ odletěl s vdovou po svém předchůdci, Věrou Kuberovou. Vystrčil tím chce ukázat na kontinuitu politiky horní komory.  

Předseda Senátu se také chystá na své návštěvě Tchaj-wanu znovu poděkovat za dar, který Česká republika získala v podobě ochranných pomůcek. „Už jsem děkoval, ale není důvod to nezopakovat,“ říká Vystrčil.

O vztazích Tchaj-peje s Pekingem ale nehodlá na návštěvě mluvit. „Nechci se do jejich vztahů plést,“ dodává.

Vystrčil: Spolupráce s Tchaj-wanem bude prospěšná

Vystrčil považuje spolupráci s Tchaj-wanem za oboustranně prospěšnou. „Vyplatí se nám po hospodářské, ekonomické, kulturní a vědecké stránce. Jsou tam zajímavé projekty, které bychom mohli realizovat, některé už se realizují. Tchaj-wan je významným investorem v Česku, vytvořil tady velkou spoustu pracovních míst,“ myslí si Vystrčil.

Čtěte také

Svou cestu považuje za podstatnou i z důvodu, který označuje jako „vnitrostátní nebo vnitrozemský“. „Při jednání o mé cestě se ukázalo, že v naší zemi dochází ke střetu základních principů a hodnot, na kterých je naše země postavena. Mám tím na mysli svobodu, demokracii, ústavnost, vládu práva a suverenitu ve střetu s tím, co nazývám počítání grošů,“ zdůrazňuje šéf horní komory.

„Tím, že já na Tchaj-wan pojedu a Senát cestu většinově podporuje, se stavím na stranu principů a hodnot, které jsou základem naší prosperity. To je svoboda, demokracie, volný trh – a není to tak že nás prosperita k těmto hodnotám dovede. My na nich musíme stavět, hájit je a potom máme šanci, že se nám bude dařit,“ dodává Vystrčil.

Celý rozhovor Jana Burdy s Milošem Vystrčilem si můžete pustit v audiozáznamu. 

autoři: Jan Burda , kac
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.