Výdaje na bydlení a jídlo se od loňského podzimu zvýšily o 2 600 korun, popisuje Kudrnáčová z PAQ Research

26. srpen 2022

Lidé začali šetřit, ale část společnosti už nemá z čeho, vyplývá z průzkumu společnosti PAQ Research pro Český rozhlas. Podle průzkumu šetří už každá čtvrtá domácnost, ve finanční nestabilitě je i víc domácností, než tomu bylo v době lockdownu během první vlny koronaviru.

Například každé třetí rodině s dětmi se nedaří nic ušetřit nebo mají dokonce nižší příjmy než výdaje. Seniorům pomohla červnová valorizace důchodů, nicméně ty chudé a samostatně žijící z krize nedostala.

Čtěte také

„V posledních letech jsou ohroženi především samostatně žijící senioři, samoživitelky, ale je třeba říct, že ta situace v posledních měsících, energetická krize a inflace, jejich problémy poměrně výrazně prohloubila,“ popisuje výzkumnice Michala Kudrnáčová ze společnosti PAQ Research.

Senioři si naštěstí zatím peníze nepůjčují ani u rodiny, ani u bank.
Michala Kudrnáčová

Podle ní jsou to právě lidé v důchodovém věku, kteří se do loňského podzimu ještě drželi nad hranicí chudoby. Narůstající inflace na konci roku pro ně však znamenala počátek finanční krize.

„Tyto dvě skupiny, samostatně žijící senioři a samoživitelky, jsou opravdu ti, na které se musíme nyní soustředit,“ dodává.

Šetří se na jídle

Lidé se tak nesnaží pouze šetřit, ale hledají jiné způsoby. „V poslední době je vidět například u rodin s dětmi, že se rodiče většinou snaží najít buď práci, pokud ji neměli, anebo druhé zaměstnání. Zatím jsme naštěstí nepozorovali, že by narůstala tendence půjčovat si peníze od rodiny nebo u bank,“ uvádí Kudrnáčová.

Nejvíc lidé šetří na jídle, které několikanásobně zdražilo. Podle výzkumu PAQ Research se výdaje od loňského podzimu s kombinováním bydlení a potravin pro průměrnou domácnost zvýšily o zhruba 2 600 korun. 

„U seniorů je podstatné, že je vidět dynamická snaha cíleně šetřit na potravinách. To u nich vzrostlo velmi silně a už se to pohybuje okolo 30 procent. Má to samozřejmě svůj limit, protože na potravinách nelze šetřit donekonečna,“ vysvětluje Kudrnáčová.

Čtěte také

Podle ní je toto spoření způsobené také tím, že se seniorům vyčerpaly finanční rezervy.

„Pokud to bude pokračovat, tak mohou mít stále větší problémy, což už je vidět i dnes. Asi pětina z nich není schopná pokrývat své pravidelné závazky, platby na bydlení a podobně. Jim ale s pomocí přichází stát.“ 

Stát seniorům pomáhá především valorizacemi důchodů. První lednová byla menší, druhá v červnu podle Kudrnáčové sice pomohla, ale pouze s tím, že krizi trošku zmírnila, přitom  se třetí valorizace teprve chystá. Zvyšování důchodů prý ale nestačí dohánět zvyšující se náklady rizikových domácností.

S tímto názorem souhlasí i předsedkyně Rady seniorů ČR Lenka Desatová. Valorizace si chválí, ale uvádí, že ani ony nemohou pomoci lidem s opravdu nízkým důchodem.

„V tomto případě moc nepomohou, protože zdaleka nedosahují proklamovanou částku 2 500 korun za rok. Tady se pohybujeme někde kolem jedné tisícovky.“

Pomůže pětistovka za dítě

Ministerstvo práce chce pomoci tak, že zvýší základ důchodů, což by chudým seniorům přineslo podstatně víc peněz.

Čtěte také

„S ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) o to hovoříme už od léta. I on si byl vědom, že mimořádné valorizace se týkají pouze procentní výměry a sám řekl, že je mu jasné, že nízkopříjmovým seniorům to tolik nepomůže. Slíbil, že základní výměru od ledna zvýší,“ říká Desatová.

Podle předsedkyně Rady seniorů by mohla lidem pomoci i další dávka, respektive od dubna 500 korun k důchodu za každé vychované dítě.

Hosté:
Michaela Kudrnáčová, členka společnosti PAQ Research
Lenka Desatová, předsedkyně Rady seniorů ČR
Martin Šimáček, ředitel Institutu pro sociální inkluzi
Klára Kalíšková, pracovnice na fakultě informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze a think-tank IDEA při Cerge-Ei

„Pokud se bavíme o nízkopříjmových seniorech, tak jsou to většinou ženy, které nedosahují proklamované průměrné výše důchodů. Běžně měly dvě až tři děti, takže by jim až 1 500 korun mohlo pomoci,“ dodává Desatová.

Poslechněte si celé Téma dne. Moderuje Renata Kropáčková.

Spustit audio

Související