Vsetínské provedení nevypadá šťastněji

14. červen 2007

Akce vsetínské radnice, neobvyklé řešení dlouhodobého problému s romskými neplatiči nájemného v obecních bytech, rozvířila vloni na podzim veřejné mínění. Lidé by se o případ dost možná přeli ještě doposud, ale jeho ústřední postava, tehdejší vsetínský starosta Jiří Čunek, který krátce na to dosedl na senátorské křeslo, byl zvolen předsedou rozhárané strany lidové.

Po uzavření koaliční dohody zaujal post vicepremiéra, se pak stal mnohem diskutovanější kvůli jiné kauze, ve které je podezřelý z korupce a která má podivuhodné a nedůstojně vyhlížející zatáčky. Ať skončí jakkoliv, vsetínské vystěhování romských rodin z centra města a některých dokonce za hranice okresu, pokračuje dál.

Už před časem dostal případ na stůl ochránce veřejných práv Otakar Motejl, po té co podnět k přešetření přišel od skupiny senátorů. Včera ombudsman zveřejnil závěry šetření, z nichž plyne, že vsetínská radnice učinila řadu chyb na hranici zákona. Připomeňme, že městu šlo v prvé řadě o pavlačový dům v centru města a v bezprostřední blízkosti polikliniky. Ten bezesporu vsetínské obyvatele strašil a nadto vypadal na spadnutí. Město tedy pod Čunkovým vedením nedisciplinované obyvatele "pavlačák", jak se domu říkalo, vystěhovalo do objektu zývaného Poschla na kraji města. Pro leckoho to vypadalo jako rázné řešení. Na druhé straně si člověk mohl říkat, že nic není tak černobílé. Do pavlačového domu totiž radnice postupně problematické rodiny sestěhovávala a zadělávala tak na konflikty. Ombudsmanova zpráva nyní říká: vsetínský stavební úřad dopustil, aby se z "pavlačák" stala ruina.

Radnice více než deset let neudržovala objekt v dobrém stavu a stavební úřad jí přitom tuto povinnost stanovenou zákonem nejen nepřipomněl, ale ještě na žádost města vydal povolení k používání nebytových prostor coby bytů. A Motejl dále uvádí - obavy o stav domu a zdraví jeho obyvatel přestěhování nevyřešily, protože náhradní objekt Poschla není zdravější - buňky jsou vlhké a je v nich plíseň. A město prý upustilo od zamýšlené rekonstrukce pavlačového domu přesto, že obyvatelé už začali dluhy na nájemném hromadně platit.

A vsetínské řešení mělo ještě jeden podivný prvek - několik rodin bylo vystěhováno zcela pryč, do končin Jesenicka, Prostějovska a Uherskohradišťska. Radnice vykoupila prostřednictvím soukromé firmy několik objektů, v jednání s úřady nezkušení lidé si zmíněné domy předem nestačili prohlédnout a přesto podepsali smlouvy, podle nichž budou nové bydlení splácet. Město je pak do objektů v lesích na své náklady odvezlo vprostřed noci přistavenými autobusy. Podle Motejla tak byly porušena základní práva na respektování rodinného a soukromého života a Vsetín by po měl nyní těmto rodinám umožnit návrat s tím, že budou moci žádat o přidělení městského bytu.

Motejl včera v Brně připustil, že se město Vsetín snažilo vyřešit problémy s romskými neplatiči a dosáhlo dílčích úspěchů, ale vystěhování sociálně vyloučených rodin z obcí a měst, v nichž dlouhodobě žijí, nelze přijmout jako koncepční a účinné opatření. To lze prý dosáhnout spoluprací se sociálními pracovníky, nevládními organizacemi, romskými rodinami a samosprávnými orgány radnic. Motejl se domnívá, že město trpělo a trpí nedostatkem sociálních pracovníků. Reakce Čunka i vsetínské radnice je vcelku očekávaná - prý bylo postupováno v zásadě správně, zvolené řešení prý sice nebylo ideální, ale ve skutečnosti město podalo neplatičům pomocnou ruku. To si ale nemyslí například senátor za ODS Josef Pavlata: "Pavlačový dům jsem vloni už neviděl, místo něj bylo na místě parkoviště", říká senátor ve čtvrtečním vydání Hospodářských novin a pokračuje: "Ale podmínky k bydlení třeba na Jesenicku a dalších místech, která jsem viděl, byly naprosto šílené."

Město ale podle všeho ani ochránce veřejných práv ani několik senátorů ke změně stanoviska hned tak nepřesvědčí. A za radnicí a bývalým oblíbeným starostou evidentně vsetínští stojí. Muselo by zřejmě padnout nějaké soudní rozhodnutí. I kdyby se tak stalo, případ se bude táhnout léta.

Což se může stát i v úplatkářské Čunkově kauze, přičemž místopředseda vlády bude dál v úřadu. Pokud nezmění ke svému předsedovi postoj KDU-ČSL, pak nikdo, včetně premiéra, nebude chtít riskovat zánik křehké koalice tím, že Čunka z vlády takříkajíc odstraní. V současné chvíli například hodlají poslanci vládních stran blokovat páteční mimořádnou schůzi, kterou k Čunkovi, nikoliv ovšem skrze jeho počínání vůči neplatičům, hodlá vyvolat ČSSD. Té totiž vadí, že minulý týden Nejvyšší státní zastupitelství v Brně vyměnilo v Čunkově korupční kauze žalobce. Koalice ovšem namítá, že by se kauza přenesením na sněmovní půdu ještě více zpolitizovala. Na což sociální demokraté odpovídají, že tedy nezbude než vyvolat hlasování o důvěře vládě, možná prý už příští týden. Přičemž ale musí vědět, že vládu nyní těžko ohrozí. Kvůli zmatkům kolem Čunka vládní jednota zatím nepovolí, podle všeho i s hlasy dvou bývalých sociálních demokratů Melčáka a Pohanky. Pád vlády by nastartoval cestu k předčasným volbám, jež těžko může chtít dokonce i opozice.

Na závěr budiž řečeno, že Čunkova kauza je ovšem hodně zamotaná, k čemuž on sám značně přispěl. I když může být jinak zcela nevinný. S otázkou vsetínských neplatičů to samozřejmě nesouvisí, na tu je třeba hledět odděleně. Na samém počátku možná byly správné úmysly. Provedení ale nevypadlo šťastně už před více než půl rokem. A po zveřejnění ombudsmanovy zprávy se to nijak nezlepšilo.

Další komentáře si můžete poslechnout v pořadu Názory a argumenty v sekci Rádio na přání .

Spustit audio