Vrstvička skla tenká dva atomy se zapsala do Guinnessovy knihy rekordů

18. září 2013

Vědcům z americké Cornellovy univerzity a německé Univerzity v Ulmu se povedl nový světový rekord, pokud jde o nejtenčí tabulku skla na světě. Jimi vyrobená vrstvička o šířce pouhých dvou atomů je navíc dokonale průzračná pro přímé pozorování metodou elektronového mikroskopu, který v ní rozezná jednotlivé atomy křemíku a kyslíku.

Přímé zobrazení jednotlivých atomů pomocí této metody popsali vědci již v lednu 2012 v časopise Nano Letters. Rekord však musel být nejdříve oficiálně ověřen a proto se zmínka o něm objeví až v Guinnessově knize rekordů pro rok 2014. Rekordně tenké sklo přitom vzniklo vlastně náhodou.

Vědci se totiž původně snažili vyrobit grafen, tedy rovinnou nanostrukturu, tvořenou výhradně z atomů uhlíku. Grafen připomíná jemné rozvinuté šestiúhelníkové pletivo, v jehož uzlech se nacházejí jednotlivé atomy. Tloušťka takto vzniklé jednoatomární vrstvy činí jen asi jednu třetinu nanometru. Grafen měl vzniknout na povrchu měděné fólie uvnitř křemenné pece. Vědci však zaznamenali v peci přítomnost jakýchsi drobných a tenkých “nečistot” na vzniklém grafenu. Nezamýšlený povlak se nakonec ukázal být právě onou ultratenkou vrstvou skla, obsahující atomy křemíku a kyslíku.

Za příčinu vzniku ultratenkých skleněných tabulek vědci pokládají náhlý průnik vzduchu dovnitř pece, což způsobilo reakci mědi a křemene. Vědcům se tak naskytl poprvé v historii přímý pohled na unikátní strukturu skla, která způsobuje, že se tato pevná látka v mnohém ohledu chová jako kapalina. Pozorovaná struktura je přitom velmi podobná některým až 80 let starým představám o sklu.

Vědci předpokládají, že výroba podobných ultratenkých tabulek skla může mít v budoucnu zajímavé důsledky pro nanoelektroniku.

Zdroje: Phys.Org, Nano Letters

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio