Vondráček (ANO): Milion chvilek používá vyděračské praktiky. A Babišův svěřenský fond? Vy byste dal svůj majetek někomu úplně cizímu?

20. listopad 2019

Jak hnutí ANO a jeho šéf a premiér Andrej Babiš zareagují na výzvu spolku Milion chvilek pro demokracii? Ústy člena předsednictva ANO a předsedy Poslanecké sněmovny Radka Vondráčka nehodlá reagovat nijak. Výzvu z Letné pak považuje za vyděračství.

Čtěte také

„Jako zvolený poslanec a předseda Sněmovny považuji za svou práci, že se potkávám s kolegy poslanci i z jiných politických stran. Dál reprezentuji svou zemi v zahraničí, vykonávám svou práci v Poslanecké sněmovně a o tom, s kým se mám nadále stýkat, rozhoduji já sám,“ odpovídá v Interview Plus na otázku, proč nechce hnutí ANO s Milionem chvilek vést dialog.   

„Není mi sympatický ten (jejich) politický styl. Nelíbí se mi. Kdybych nebyl diplomat, tak řeknu, že to jsou až vyděračské praktiky,“ dodává Radek Vondráček.

Babiš už prý na jejich otázky a požadavky odpovídá průběžně celou dobu, co je ve vládě. „Kolem střetu zájmů se vyjádřil několikrát, 100% dodržel vše, co mu zákon ukládá. Stejně jsou pokládány nové, stále se opakující požadavky, které jsou navíc dopředu nesplnitelné, když se nad tím člověk trochu zamyslí. Nebo jsou ryze personálního typu. To musím odmítnout. To už nejsou politické požadavky. V podstatě chtějí svrhnout vládu,“ říká doslova.

To chtějí demisi vlády?

Demise premiéra totiž podle něj znamená (a odkazuje se na převažující názory ústavních právníků) taky automaticky konec celé vlády. „Tato skupina (Milion chvilek) chce svrhnout, nebo nějakým způsobem odvolat, nebo jak jinak použít to správné slovo, legitimně ustanovenou vládu ČR,“ upřesňuje.

Čtěte také

Jako nejslabší místo požadavků spolku, organizátorů sobotní 250tisícové demonstrace na Letné, pak považuje žádost na odvolání ministryně spravedlnosti Marie Benešové (dřív ČSSD).

„Ukazuje, že je velmi dobrou ministryní, pracuje, předkládá zákony,… jsem velmi spokojen s její prací a žádné z potenciálních obav se nenaplnily. Tady by aspoň měli mít (Milion chvilek) nějakou tu sebereflexi. Ale oni nechtějí… Místo toho máme další ultimáta, že se Babiš musí zbavit Agrofertu. Co to je zbavit?“

Svěřenské fondy?

Ze slovenského registru partnerů veřejného sektoru ale plyne, že výkonné a dozorčí funkce v obou svěřenských fondech dnes vykonávají právníci a manažeři Agrofertu, a to vedle premiérovy manželky Moniky Babišové. Na to šéf poslanců (doslova) říká: „Hlavně neargumentujme slovenským rejstříkem. Oni mají jinou právní úpravu. Implementovali tam nějakou evropskou směrnici, která s vlastnictvím nemá nic společného. Tam, na konci, vždy musí být nějaká fyzická osoba, třeba i u státního podniku.“

Čtěte také

Dodává, že Babiš vyhověl liteře zákona v plném rozsahu. „Stokrát líp než představitelé nyní demokratických stran, kteří své majetky tzv. odkláněli. Kteří převáděli majetky na své manželky a příbuzné. Svěřenský fond je řádný právní institut, který je transparentní,“ dodává.

Na otázku, jestli mu nijak nevadí správci-příbuzní, odpovídá otázkou. „Vy byste svěřil svůj majetek někomu úplně cizímu? Prostě úplně? Abyste dostál liteře zákona?“

Svěřenský fond má prý svou podstatu úplně jinde, a to ve vynětí majetku a zbavení výkonných pravomocí, „a to vše Babiš udělal. On ten Agrofert neřídí, na to jsou tam správci. Vždyť to ani není možné, když máme teď premiéra na Ukrajině.“ Navíc prý ze strany Milionu chvilek nenachází „jediný konkrétní argument, že by Babiš své pravomoci nějak zneužil.“

Agrofert? To už mají kupce?

Vondráček pak znovu opakuje, že „Babiš žádné fondy neovládá, nemá pravomoci. Ten požadavek, aby Agrofert prodal, splnit ani nemůže, protože s akciemi nenakládá… Když si představíte, že by se holding takové velikosti prodával za dva měsíce, tak i to je nesmysl. Podobné akvizice trvají roky. Nebo snad mají nějakého kupce?“

Prý se protesty na Letné snaží brát s respektem, jako že část společnosti je nespokojená s premiérem a prezidentem Milošem Zemanem. „Ale nejtěžší na té demokracii je vzájemný respekt. Přál bych si, aby těch 250 tisíc lidí respektovalo taky ty, co Babiše zvolili. Protože nejsou o nic horší než oni,“ dodává Radek Vondráček, který podle svých slov demonstrace nesleduje, a to, co o nich ví, je pouze z médií.

Víc si poslechněte v audiozáznamu Interview Plus. Ptal se Michael Rozsypal.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.