Volby v Nizozemsku: Koalici nejspíš znovu povede premiér Rutte, myslí si analytik

14. březen 2017

Den před nizozemskými volbami jsou šance hlavních favoritů na vítězství vyrovnané. Velká část Nizozemců také stále neví, komu dá svůj hlas. Rozhodování může ovlivnit současný diplomatický spor Haagu a Ankary kvůli nevpuštění dvou tureckých ministrů do Nizozemska. „Vztahy mezi Ankarou a Haagem jsou dlouhodobě napjaté,” říká Filip Chráska, analytik Asociace pro mezinárodní otázky.

Hlavními tématy nizozemských voleb měly být migrace, ekonomika a vztah k Evropské unii. Zcela do pozadí je ale v posledních dnech odsunuly výhrůžky Turecka kvůli tomu, že nizozemská vláda nenechala turecké ministry agitovat v zemi před dubnovým referendem o posílení pravomocí autoritářského prezidenta Erdogana.


Turecký velvyslanec i ostatní diplomaté by měli být vyhoštěni. Není přípustné, aby nás Turecko takhle uráželo.Geert Wilders

Zřetelně to ukázala i jediná televizní debata volebních lídrů dvou nejsilnějších stran, pravicových liberálů premiéra Marka Rutteho a odpůrců islámu Geerta Wilderse. Roztržka s Tureckem se neplánovaně stala nejžhavějším tématem večera.

„Turecký velvyslanec i ostatní diplomaté by měli být vyhoštěni. Není přípustné, aby nás Turecko takhle uráželo,” ohradil se dlouholetý kritik Ankary Wilders proti tureckému přirovnávání zásahů nizozemských úřadů k praktikám nacistů.

Za naprosto nepřijatelné ho považuje i premiér Rutte. Na rozdíl od svého politického rivala ale odmítá přilévat další olej do ohně. „Nizozemsko nechce situaci dál vyhrocovat. Snažili jsme se ji mírnit už od minulého týdne, ale na tango jsou potřeba dva. U Turecka jsme tento přístup bohužel nezaznamenali.”

S Wildersem nikdo

Nejaktuálnější předvolební průzkum pro nizozemskou veřejnoprávní televizi ukázal, že ze sporu s Ankarou zatím nejvíc těží oba hlavní favorité voleb. Rutteho liberálové kvůli rezolutnímu postoji premiéra vůči tureckým požadavkům a Wildersova strana kvůli tradičnímu zacílení proti muslimům a přistěhovalcům. Ani jednu z nich ale zatím neposlal do výraznějšího vedení. Podle posledního průzkumu se jejich síly dokonce znovu vyrovnaly a obě formace by teď obsadily 24 křesel ve stopadesátičlenné dolní komoře parlamentu.

Nizozemský politik Geert Wilders

V ní může zasednout více než desítka stran a k vytvoření většinové koalice budou potřeba nejméně čtyři. S kým se po volbách spojí, nechávají nizozemská uskupení zatím otevřené. Jedinou výjimkou je spolupráce s Wildersovou Stranou pro svobodu, se kterou nechce vládnout nikdo.

Rutte opět premiérem

Turecký ministr pro evropské záležitosti Ömer Çelik včera uvedl, že by Ankara měla přehodnotit dohodu s Evropskou unií o kontrole migrace a zvolnit dohled nad migranty mířícími do Evropy. Çelik to zdůvodnil tím, že prý Unie nesplnila své závazky. Filip Chráska, analytik Asociace pro mezinárodní otázky, si myslí, že roztržka mezi Ankarou a Haagem posílí pravděpodobně premiéra Rutteho a jeho stranu VVD.


Debata mezi Wildersem a Ruttem nepřinesla nic moc nového. Byly to takové dvě stejné písničky, na které jsou Nizozemci zvyklí.Filip Chráska

„Pravděpodobně dojde ke koalici vedené premiérem Ruttem, spolu se středovými liberály ze strany D66, křesťanskými demokraty a zelenou levicí,” odhaduje.

Porušení mezinárodního práva

„Rutte měl nyní možnost ukázat svoji tvrdší stránku a přilákat zpět část svých voličů, kteří přeběhli k Wildersovi. Posílí i Wilderse, kterému tento incident přispěl jako voda na mlýn. Pro Nizozemsko je to poměrně škoda, protože se podařilo ostatním středovým stranám stočit kampaň na praktická témata, týkajících se života Nizozemců, na sociální systém, zdravotnictví, vzdělávání a tak dále,” vyjmenovává host.

Jak hodnotí postup Haagu vůči Turecku nizozemští občané? „V nizozemské společnosti rezonují problémy související s integrací muslimské komunity. Vztahy mezi Ankarou a Haagem jsou dlouhodobě napjaté, především kvůli stavu lidských práv a věznění nizozemských novinářů v Turecku. Většina spoluobčanů v Nizozemsku podporuje kroky vlády. Na druhou stranu si také velká část veřejnosti uvědomuje, že v případě eskortace oné turecké ministryně se jednalo o porušení mezinárodního diplomatického práva, což se Nizozemsku na mezinárodní scéně vždy rádo vrátí,” odpovídá Chráska.

autoři: bid , vis
Spustit audio