Voják-robot zkouší chemickou ochranu

2. červen 2009

Humanoidní dvounohý robot PETMAN bude testovat, jak se v bojových operacích osvědčí protichemické obleky. Jeho dokonale lidské pohyby i přirozené reakce těla vědcům zabezpečí věrnou simulaci bohových podmínek.

Příspěvek jste mohli slyšet v magazínu Nula-jednička. Další témata: Digitalizace kulturního dědictví, Futurologické okénko: Uvidí auta budoucnosti?, Knižní sci-fi tipy měsíce května, četba - M. Janáč: Korunní svědek (1.)

Roboti jsou v běžném povědomí často chápáni jako něco velmi podobného člověku nebo přímo jako umělí lidé. To ovšem ve většině případů nebývá pravda, protože tvar robota je určen jeho funkcí, a ta většinou k lidské podobě nevede. Někdy si ovšem sama praxe vznik humanoidního či antropomorfního robota vyžádá. Tak je tomu i v případě testovacího robota PETMAN, plným jménem Protection Ensemble test Mannequin od firmy Boston Dynamics, která se stala proslulou např. vytvořením čtyřnohého, jakoby "klusajícího" dopravního a nákladního robota BigDog. Ten si poradí i s velmi obtížným terénem a je neuvěřitelně stabilní a samostatný.

Vraťme se ale ke stroji PETMAN. Ten má primárně sloužit jako model lidského vojáka, který nosí protichemický oblek. Smyslem testů má být realistická simulace toho, jak se chemický oblek na lidském těle během bojové činnosti postupně opotřebovává. Za tímto účelem bude PETMAN detailně simulovat i takové fyziologické vlastnosti lidského těla, jako jsou teplota, vlhkost a dokonce i pocení. Na rozdíl od minulých robotů podobného typu má být PETMAN zcela autonomní a bude mít "v repertoáru" velmi širokou škálu věrných lidských pohybů. Jeho vývoj a výroba mají trvat asi do konce r. 2011.

BigDog, fascinující dopravní robot, který unese 154 kg

PETMANův trup bude spočívat na dvou už hotových končetinách z úspěšného čtyřnohého kolegy BigDog. PETMAN ale není v této oblasti sám. Tým z Bucknellovy Univerzity dostal nedávno více než milionovou zakázku na podobný dvounohý humanoidní stroj, který má zvládat chůzi do schodů, překračování obrubníků i pochod v sutinách a má být 5 stop vysoký a 100 liber těžký. Momentálně tento robot nemá ještě paže ani hlavu s kamerami, ale i bez nich je už údajně jeho chůze stabilnější než chůze lidská.

Logo
autor: Pavel Vachtl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.