Vlastimil Ježek: Neumím si představit, že by do poloviny příštího roku nedošlo k navýšení televizních poplatků

27. červen 2022

Do Rady České televize nastupuje v době, která je napjatá nejen všeobecně, ale i pro Českou televizi. Tamní odbory kvůli nesouhlasu s návrhem úsporných opatření vyhlásily stávkovou pohotovost. „Chápu je, protože propouštění je vždycky věc nepříjemná. Na druhé straně politický tlak, který spočívá v nezvyšování poplatků, což je přes 95 % příjmu, vede k jedinému. A to, že někde se šetřit musí. Otázka je kde,“ říká bývalý ředitel Českého rozhlasu Vlastimil Ježek.

S tím, že se nebude zvyšovat televizní poplatek, k čemuž se zavázala vláda v programovém prohlášení, Ježek nesouhlasí.

Čtěte také

„Dávno předtím, než došlo k volbě nových členů rady, jsem na plénu Poslanecké sněmovny říkal, že vidím dvě klíčové věci. Tou první, a to je hlavní úkol rady, za rok a kousek dobře zvolit generálního ředitele ČT a zároveň udělat všechno pro to, aby se nejenom zvýšil poplatek, ale aby se konečně po 30 letech marných debat dospělo k nějaké dohodě na indexaci poplatků,“ naznačuje.

Podle něj to ale zatím vypadá, že rozpočet na příští rok bude muset počítat se stávajícím poplatkem. Ale, jak Ježek říká, naděje umírá poslední.

Jestli Česká televize výrazně omezí výrobu, dotkne se to zaměstnanosti i sledovanosti.
Vlastimil Ježek

„Doufám, že rada udělá všechno pro to, aby debata a třeba i to rozhodnutí přišlo na podzim. Ovšem budou volby a jakékoliv zvyšování čehokoli před volbami je pro politiky vždycky téma, o kterém se neradi baví. Ale tady nejde o nějaké pocity, ale o tvrdá fakta, která jsou počitatelná – inflace a tisíce jiných věcí. Bez toho zvýšení to nejde,“ konstatuje.

„Nebude to zítra, nebude to za týden. Nejsem si jist, jestli to bude letos, ale neumím si představit, že by k navýšení poplatků nedošlo do poloviny příštího roku,“ dodává.

Zúžení nabídky? 

Připouští, že by se management televize i Rada ČT mohly dohodnout na užším pojetí veřejné služby.

„Pokud je záměrem politiků zúžení současné nabídky médií veřejné služby na něco, a to něco může být velmi rozdílné, ale řekněme, že to je zpravodajství a publicistika, je to jistě možné. Ale z hlediska většiny diváků a posluchačů dost těžko představitelné,“ myslí si.

Čtěte také

Za základ veřejné služby, který by podle něj měl být uchován, označuje Ježek ČT24. „Pro mě je to jasně číslo jedna. Číslo dvě a tři je dětské Déčko a ČT art. Kdyby se ale takto zúžila definice veřejné televizní služby v Česku, musel by se zcela změnit způsob financování. Protože většina lidí by říkala, proč mají platit televizní poplatek za něco, co je vůbec nezajímá. A to si myslím, že je opravdu cesta do nikam,“ dodává.

Připomíná dále, že nejdražší je pro Českou televizi výroba vlastních pořadů a sportovní práva. „Jestli ČT výrazně omezí výrobu, jednak se to nepochybně dotkne zaměstnanosti, protože na tom pracuje spousta lidí, a dolů půjde i sledovanost,“ naznačuje Vlastimil Ježek.

Poslechněte si celou Osobnost Plus Barbory Tachecí ze záznamu.

autoři: Barbora Tachecí , kbr

Související