Karel Hvížďala: Drama s názvem Sněmovna a Rada ČT

9. červen 2021

Klasické drama, které původně znamenalo tanec satyrů a na divadle představovalo především tragédii, se skládá z pěti následných částí, které nám v posledních měsících předvádí sněmovna a Rada České televize (ČT).

Expozici, tedy uvedení do děje, najdeme v zákoně o ČT, v paragrafu 8, který říká, že do působnosti Rady náleží a) jmenovat a odvolat generálního ředitele.

Čtěte také

Druhá část představuje kolizi, v našem případě způsob nominace členů: místo špičkových a kompetentních lidí, tedy profesorů mediálních studií, bývalých šéfredaktorů či mediálních právníků, jako tomu bývá v zahraničí, sněmovna volí loajální kandidáty, u kterých je předem zřejmé, že budou hlasovat pro odvolání ředitele, který nejvíce vadí ANO, SPD a KSČM.

Krize, jako třetí část klasického dramatu, přichází v okamžiku, kdy se ve sněmovně opozice snaží všemi prostředky zabránit tomu, aby došlo nejen k odvolání ředitele dovolbou posledních čtyř radních, ale i vyhození nejzkušenějších profesionálů, jako jsou Nora Fridrichová, Václav Moravec, Marek Wollner či Jakub Železný.

Před katastrofou právě stojíme

Kvůli obstrukcím opozice se již několik týdnů dovolba odsouvá. V ten moment přišla nejsilnější parlamentní strana ANO s nápadem, že by při výběru nových radních měla panovat dohoda s opozicí. Této části dramatu se říká peripetie.

Jenže ani tento obrat nepřinesl změnu, v posledních dnech měl být zveřejněn výsledek voleb ve středu, pak v pátek a nyní je odložen až na dobu za čtrnáct dní.

Čtěte také

Rada ČT má mít po dovolbě 15 členů a pro odvolání ředitele musí hlasovat nejméně 10 radních. Z dosavadních jedenácti se zdá být zřejmé, že proti by mohli hlasovat jen tři a ze čtyř nových radních by proti mohl být zřejmě nanejvýš jeden hlas. Pak by ředitel byl snadno odvolatelný, zvlášť když i expert, který má posoudit střet zájmů generálního ředitele, má vazby na bývalou stranu Suverenita-Blok Jany Bobošíkové, u které pracuje nejagilnější radní Hana Lipovská.

Závěrečná fáze dramatu má název katastrofa a před ní právě stojíme. Dojde-li k odvolání ředitele Petra Dvořáka, padne celá řada trestních oznámení, a sice kvůli nezákonnému odvolání Dozorčí komise Rady ČT. Senát si zároveň nechal udělat analýzu způsobu, jakým se dostali nominanti do Rady ČT, a došel k závěru, že tři z nich měli být vyřazeni.

Pavla Černockého vyslal do volby spolek Liga Libe, Jaroslav Kravka získal nominaci od organizace Pétanque club Brněnští draci a Karla Nováka navrhl Nadační fond Filantia. Autoři analýzy ověřili, že žádný z nich neodráží veřejný zájem požadovaný zákonem, a proto se i touto skutečností bude asi zabývat soud. Stejně jako nesmyslnými obviněními Hany Lipovské, že ředitel ji ohrožoval na životě a tak dále.

Karel Hvížďala

Pakliže se tato trestní oznámení dostanou před soud a ten dá žalobcům za pravdu, všechna rozhodnutí orgánů, o nichž tito lidé hlasovali, budou neplatná. Bohužel na to bude veřejnost čekat několik let, a to už současné politické garnituře bude jedno, neboť nebude u moci.

Autor je publicista

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.