Vladimir Putin: Ruský plyn už musíte platit v rublech

1. duben 2022
Výrok týdne

Nákup ruského plynu bude pro zahraniční kupce od 1. dubna možný pouze v rublech. Příslušný dekret podepsal ve čtvrtek prezident Vladimir Putin s tím, že pokud se platby neuskuteční, budou smlouvy o dodávkách plynu pozastaveny. Dekret stanoví i mechanismus, podle kterého mají kupci převést zahraniční měny na zvláštní účet u ruské banky.

Počínaje 1. dubnem – pokud se platby nebudou řídit novými pravidly, bude to považované za neplnění smluvních podmínek ze strany zákazníků.
Vladimir Putin

V pátek tak zasedal krizový štáb a ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) po jednání řekl, že republika má zásoby plynu přibližně na měsíc. Zásoby ropy a ropných produktů vystačí na víc než 90 dní.

Čtěte také

Síkela dodal, že v současné chvíli jsou veškeré dodávky energií stabilní. Firmy z Evropské unie budou podle něj pokračovat v platbách za energie Rusku v měnách, ve kterých byly sjednány kontrakty. Jakékoliv jednostranné změny budou považovány za porušení smluv.

Podle německých představitelů bude Berlín dál za ruský plyn platit v eurech. Prezidentský dekret Vladimira Putina totiž není konkrétní a spolková vláda kvůli němu provedla jedinou změnu.

Podle informací deníku Handelsblatt si Německo pohrává i s myšlenko na vyvlastnění místní divize koncernů Gazprom a Rosněfť. Je to reálné? Zavedením embarga, nebo ruským odstoupením od původní smlouvy, ale hrozí odstávky v továrnách. Která odvětví mohou být nejohroženější?

Poslechněte si celý Výrok týdne v audiu. Hosty byli zpravodaj Českého rozhlasu v Berlíně Václav Jabůrek a Vladimír Štěpán, jednatel firmy ENAS, která se zaměřuje na energetické poradenství. 

Spustit audio

Související