Vláda radí lidem neplatit své účty za energie s tím, že pak možná něco dostanou, kritizuje expert

3. prosinec 2021

Ceny energií se po novém roce opět zvýší. U zákazníků s fixovanou cenou dojde jen k nárůstu regulované složky, která je pod úrovní inflace. Ti, kteří nemají fixované produkty, mohou očekávat růst v průměru o 37 procent, shrnuje náměstek ministra průmyslu a obchodu René Neděla.

Pokud jde o zákazníky, kteří kvůli krachu společnosti Bohemia Energy a několika dalších menších poskytovatelů energií, skončili u dodavatelů poslední instance, je podle Neděly dobrá zpráva, že novou smlouvu už se podařilo dojednat 80 procentům bezprizorných odběratelů.

Čtěte také

Zbylým domácnostem, kterým hrozí pád do energetické chudoby, připomíná náměstek pro energetiku nástroj některou z možností pomoci: s dodavatelem se lze domluvit na rozložení záloh, úřady se dohodly na příspěvku coby mimořádné okamžité pomoci a v jednání je novela zákona, která má zvýšit příspěvky na bydlení. S rozložením plateb mají podle náměstka pomáhat i banky nebo přímo dodavatelé.

Vedoucí programu Kariérní a pracovní poradenství Člověka v tísni Daniel Hůle ale kontruje:

„Je to úplný nesmysl. Ministerstvo práce totiž těm lidem říká: Pokud se dostanete do záporu a nebudete hradit zálohy, tak potom budete moci tím záporným vyúčtováním požádat o mimořádnou okamžitou pomoc.

Nevíme kolik přesně, ale možná vám něco dáme.
Daniel Hůle

Stát jinými slovy radí občanům neplatit své závazky a dostat se do dluhů s příslibem, že pak možná dosáhnou na nějaký příspěvek, tvrdí host Tématu dne. Nevíme kolik přesně, ale možná vám něco dáme,“ glosuje.

Čtěte také

A upozorňuje, že dodavatelé poslední instance naopak nechtějí poskytovat standardní smlouvu lidem, kteří mají na zálohách dluh. Obojí tak vytváří začarovaný kruh.

„Stát se absolutně vykašlal na možnost, kterou má, a to jsou normativy nákladů bydlení na příští rok. Náklady na energie porostou o desítky procent zcela jednoznačně a stát zavírá oči. Ministerstvo práce ale normativní náklady na příští rok zvýšilo o 1,4 až 2,4 procenta. To je úplně mimo jakoukoliv predikci vývoje cen,“ kritizuje Hůle. 

Hosty byli:
René Neděla, náměstek ministra průmyslu a obchodu pro energetiku
Michal Kebort, mluvčí Energetického regulačního úřadu
Daniel Hůle, vedoucí programu Kariérní a pracovní poradenství Člověka v tísni
Vojtěch Munzar, ODS, člen sněmovního Hospodářského výboru a místopředseda sněmovního Rozpočtového výboru

A připomíná, že očekávaný je nárůst o desítky procent. „Stávající vláda promrhává šanci, jak efektivně pomáhat. A nově nastupující kabinet bude muset hasit ten požár. Radíme proto ještě před koncem roku zvýšit normativní náklady řádově o 7 až 24 procent.“

Bavíme se o půl milionu lidí, kteří trčí u dodavatele poslední instance. Stát jim říká ‚neplaťte to‘. A dodavatel jim říká, když to nezaplatíte, nedáme vám  normální smlouvu. A oni mají pěti až šestinásobné záloh,“ uzavírá.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Renaty Kropáčkové.

Spustit audio