Právnička: Co nejdřív uzavřete novou smlouvu. Zálohu zaplaťte, i když by za ni exekuce nehrozila

29. říjen 2021

Nového dodavatele energií si musí hledat bezmála milion odběratelů skupiny Bohemia Energy, která ukončila podnikání. Kvůli extrémně vysokým zálohám u dodavatelů poslední instance hrozí energetická chudoba asi polovině z nich. O formě pomoci se debatuje, ve hře je mimořádná okamžitá pomoc. „Pokud se někdo octne skutečně ve velké nouzi, mohl by využít pomoci, kterou by distribuovaly Úřady práce – jako v případě povodní,“ vysvětluje šéf průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO).

Ohledně poskytnutí mimořádné okamžité pomoci panuje ve vládě shoda, tvrdí Havlíček, který je také ministrem dopravy. Otázkou ale zůstává, kolik domácností na dávku bude moci dosáhnout.

Čtěte také

Možný člen příštího kabinetu Věslav Michalik (STAN) se obává, že stát nedovede žádosti vyřídit dostatečně rychle. „Řešení vidím v tom, aby stát jednal s pěti dodavateli poslední instance, protože ti mají v rukou vše – jaké zálohy a komu budou předepisovat,“ navrhuje s tím, že Energetický regulační úřad (ERÚ) by také mohl pro bezprizorné odběratele na přechodnou dobu zastropovat ceny.

„ERÚ říká, že kdybychom to udělali, má to náklad 2 miliardy korun měsíčně, což je srovnatelné s výpadkem DPH, který je úplně plošný. Jsme pro selektivní a individuální řešení,“ tlumočí názor pětikoalice Spolu a Pirátů se Starosty.

ERÚ říká, že kdybychom to udělali, má to náklad 2 miliardy korun měsíčně, což je srovnatelné s výpadkem DPH, který je plošný.
Věslav Michalik

Podle Michalika je teď potřeba koupit si čas, protože jakákoliv adresná pomoc bude vyžadovat zdlouhavé získávání informací.

Z jedné zálohy nebude exekuce

Právnička Alena Máčová ze Sdružení obrany spotřebitelů se ale zlobí, že vedle debat o způsobech pomoci nezaznívá to, jak by měli ohrožení odběratelé energií aktuálně postupovat.

Čtěte také

„Důležité je co nejdříve uzavřít smlouvu s novým dodavatelem. Obecně radíme zálohu zaplatit. Pokud ale jedna záloha nebude zaplacena a po měsíci spotřebitel odejde k novému dodavateli, dodavatel poslední instance dodá spotřebiteli vyúčtování a tam pak bude případný nedoplatek už přímo za konkrétní spotřebovanou energii. Ten je nutné zaplatit, s čímž by už mohla pomoci ta mimořádná opatření,“ doporučuje Máčová.

Hosty byli:
Karel Havlíček, ANO, vicepremiér, ministr průmyslu a obchodu a dopravy
Věslav Michalík, STAN
Alena Máčová, právnička, Sdružení obrany spotřebitelů

Podobný postup je ale vhodný jen v ojedinělých případech, kdy je jedinou alternativou například rychlá půjčka s neúměrným úrokem, upozorňuje.

„Za jednu nezaplacenou zálohu lidem rozhodně nehrozí exekuce. Je tam maximálně daný úrok dle repo sazby České národní banky, který není vysoký,“ dodává právnička s nadějí, že v aktuální situaci dodavatelé poslední instance nebudou okamžitě zahajovat žádná řízení.

Poslechněte si celý audiozáznam Tématu dne Jana Bumby.

autoři: Jan Bumba , marz
Spustit audio

Související