Marek Hudema: Vládní reakce na rostoucí ceny energií postrádá logiku

23. říjen 2021

Evropě hrozí, že v zimě bude mrznout a bude potmě. Konkrétně že část Evropanů nebude mít na teplo a elektřinu. Raketovým tempem totiž vzrostly ceny energií.

Není divu, že s tím chtějí jednotlivé evropské vlády něco dělat a že chtějí přispět na otop a svícení svým občanům. Možností, jak to udělat, je hned několik. Ovšem česká vláda si rozhodně nezvolila tu nejlepší. Spíš nám zadělala na velké problémy.

Ministryně financí Alena Schillerová totiž kromě odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje energie navrhuje snížení daně z přidané hodnoty z dodávek plynu a elektřiny. A to na nulu. A to je špatně hned z několika důvodů.

Profitují dodavatelé

Čtěte také

Za prvé, už vyhlášené zrušení DPH na listopad a prosinec letošního roku se týká téměř všech. Bez ohledu na to, jak moc a jestli vůbec je růst cen zasáhl. Nevztahuje se jen na domácnosti, ale i na některé firmy. Navíc se sníží platby za elektřinu a plyn i těm lidem a firmám, kteří mají smlouvy za stálé ceny, a tedy jim náklady na energie nevzrostly. Není to spravedlivé a nejde o nějakou cílenou pomoc lidem v problémech.

Za druhé, ministerstvo by rádo zrušilo DPH na plyn a elektřinu i na příští rok. Ovšem pokud bude trvat současný nedostatek plynu a elektřiny, tak tu nebude příliš velká konkurence a ani boj o zákazníka. Zatímco zpočátku bude ze zrušení DPH těžit zákazník, postupně větší část zisku ze zrušené daně získá dodavatel. Jinak řečeno, plynárenským a energetickým firmám se zvýší zisky. Samozřejmě, že budou ceny i nadále takto vysoké, je nepravděpodobné. Tedy pokud tomu nepomůže vláda dobře míněnou, ale špatně provedenou regulací energetického trhu. To je docela dobře možné.

Porušení evropských pravidel

Za třetí, postup navrhovaný ministerstvem financí porušuje evropská pravidla, která nedovolují DPH na plyn a elektřinu zrušit, jen snížit. Ministerstvo financí to nyní obchází tím, že tvrdí, že daň neruší, jen promíjí, a že je to něco úplně jiného. V příštím roce prý doufá ve změnu evropských pravidel. Ale zase ne tak úplně. Ministryně financí vyzvala evropského komisaře pro ekonomiku, aby Česku toleroval obcházení evropských pravidel v příštím roce. To ale Evropská komise nesmí a nemůže a v této formě je to spíše pobídka k tvrdšímu postupu vůči Česku.

Marek Hudema

Proč to tedy vláda dělá? Proč nezvolila radši pomoc formou adresné sociální dávky, jak to doporučila i Evropská komise? Odpuštění daní je rychlejší než změna sociálních dávek. Vláda, ve které ministryně Schillerová zasedá, je už na odchodu do opozice, a tak pokud chce ještě získat nějaké body u voličů za státní pomoc, je tohle poslední možnost. Zároveň tím zkomplikuje situaci příští vládě, kterou pak může o to lépe kritizovat z opozičních lavic. A to je přístup, který je v české politice bohužel už tradicí.

Autor je komentátor Lidových novin

autor: Marek Hudema
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.