Vláda málo investuje, šetřit se má na provozních výdajích, radí člen Národní rozpočtové rady

11. březen 2019

Vláda začíná jednat o rozpočtu na příští rok. Ministři se tento týden budou scházet s ministryní financí Alenou Schillerovou za hnutí ANO, která chce kvůli pomalejšímu růstu ekonomiky ušetřit až 25 miliard korun, mimo jiné například snížením počtu státních zaměstnanců o desetinu.

David Klimeš: Poslední rozpočet hloupého rozdávání. Pak už zas přijdou rozpočty hloupých škrtů

David Klimeš

Pro samé útoky na Babiše a aktuální rozpočet však poslanci zapomněli občanům sdělit to podstatné. Že takové rozpočtové eldorádo se už opakovat v dalších letech nebude. Kdyby se opoziční poslanci podívali do rozpočtového výhledu ministerstva financí na další roky, tak by zjistili, že sám Babiš už přikázal na další roky utáhnout fiskální šrouby. Tak dost pesimistických řečí a užijme si ten rozpočet na příští rok.

S tím ale nesouhlasí odbory ani vládní ČSSD, podle níž by to ohrozilo fungování státní správy. Revize sociální dávek, kterou Schillerová požaduje, pak podle sociálních demokratů může ušetřit maximálně několik miliard.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) bude na jednání naopak požadovat zavedení zálohovaného výživného a navýšení rodičovského příspěvku a probrat chce i valorizaci důchodů o 900 korun. Podle Schillerové by to ale od ledna mělo být nanejvýš 750 korun.

Vláda se chová nekoncepčně

Podle Národní rozpočtové rady by rozpočtový schodek v následujících dvou letech neměl překročit 40 miliard korun. Úspory by také neměly jít na úkor investic, které jsou podle předsedy rady Jana Pavla dlouhodobě poddimenzované, což má vliv na dlouhodobý růst.

Kdyby se pět let hloupě nerozhazovalo, nemuselo se teď hloupě škrtat, tvrdí Kalousek (TOP 09)

Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek

Státní rozpočet se letos v únoru ocitl v deficitu téměř 20 miliard korun. Opozice varuje, že vláda zbytečně rozhazovala a nevyužila období ekonomického růstu k vytváření rezerv na horší časy. Nutnost šetřit uznala i ministryně financí Alena Schillerová (ANO), která vyzvala ke škrtům. Podaří se udržet rozpočtový schodek na uzdě?

„Infrastrukturní mezera mezi Českou republikou a západními zeměmi tady stále je a je nutné ji vyplnit. Bohužel podíl investičních výdajů na HDP je v posledních několika letech silně podprůměrný,“ vysvětluje Pavel s tím, že ideální by bylo najít rezervy v provozních výdajích.

Schillerová přitom navrhuje snížit rozpočet ministerstva pro místní rozvoj o polovinu a o čtvrtinu má přijít i ministerstvo dopravy, tedy asi o devět miliard korun.

„Neřešíme problém finančních prostředků, ale spíš to, abychom dotáhli jednotlivé projekty a stavební povolení. Do příštího roku máme přislíbeno dostatek prostředků na to, abychom mohli realizovat investice,“ uvádí Jan Kroupa, generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které dlouhodobě pracuje s rozpočtem okolo 40 miliard korun.

Kde všude škrtat? „Máme příliš mnoho úředníků,“ upozorňuje Radek Špicar

Radek Špicar, účastník expedice Českého rozhlasu Děti pro Evropu, která ho v mnohém motivovala

Ministerstvo financí chystá miliardové škrty v rozpočtu. To je správný krok i podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Radka Špicara, který ale zároveň upozorňuje, že s tím vláda měla přijít dříve. „Více než rok jsme upozorňovali, že jsme pravděpodobně za vrcholem několikaleté ekonomické konjunktury,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Kde by se tedy mohly peníze ušetřit? Spekuluje se například o zrušení slev na jízdné pro studenty a důchodce, které byly podle poslance Ondřeje Polanského (Piráti) zavedeny navzdory prognózám poukazujícím na ekonomické ochlazení – vláda se prý chová nekoncepčně.

Ušetřit by se prý mohlo i na provozních výdajích ŘSD, sahat by se naopak nemělo na dotace pro regionální železnice, které jsou dnes ve výši zhruba jedné miliardy na kraj. „Provoz regionálních železnic je kostrou dopravy a zrušení dotací by mělo negativní následky,“ upozorňuje.

Žádná recese, jen zpomalení

Také podle analytičky Českého rozhlasu Jany Klímové vláda sice označuje investice za svou prioritu, reálně v nich ale pokulhává. „Investice vlády jsou na úrovni doby před deseti lety, to samé platí i pro investice krajů, které jsou také velice poddimenzované,“ podotýká.

HLASUJTE: Má ministryně financí žádat po resortech škrty ve výši 25 miliard Kč v rozpočtu 2020?

Jak dopadl rozpočet? (ilustrační fotografie)

Přestaňte navyšovat výdaje, ale nesahejte na investice, doporučuje vládě Národní rozpočtová rada.

Příjmy státu by se v příštím roce měly snížit o 25 miliard a vláda si je prý dobře vědoma toho, že ekonomika začala zpomalovat už v posledním čtvrtletí loňského roku. „Je dobře, že se základní věci řeší s předstihem,“ doplňuje Klímová.

Zároveň ale dodává, že na obzoru není žádná recese, ale pouze zpomalení růstu ze 3 na 2,5 % HDP, za což bychom byli ještě před několika lety šťastní: „Německo odhaduje růst o 0,8 %, takže to pořád není nic špatného. Nedá se říci, že vstupujeme do špatných časů.“

Hosty speciálu byli:

Jan Kroupa, generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR
Ondřej Polanský, poslanec Pirátské strany
Jana Klímová, analytička Českého rozhlasu

autoři: Jan Burda , ert
Spustit audio

Související