Virový původ bílého moru

13. září 2013

Vědcům se podařilo odhalit pravděpodobnou příčinu bílého moru. Ten zabíjí mořské korály s podobnou účinností jako černý mor obyvatele středověkých měst.

Tropické korálové útesy v současné době ohrožuje nejen takzvané blednutí korálů, ale i další choroby, které s ním nemají nic společného. Nejhorší z nich je bílý mor, který způsobuje odumírání tkáně korálů. Velmi rychle se šíří a malou kolonii korálů dokáže zahubit během několika dnů. Ještě před dvaceti lety se téměř nevyskytoval, nyní je považován za jednu z hlavních příčin zanikání korálových útesů. Až dosud se předpokládalo, že bílý mor je bakteriálního původu. Právě rychlost jeho šíření však naznačuje, že by jeho příčinou mohl být virus.

Vědci z Oregonské státní univerzity a jejich kolegové proto odebrali vzorky tkáně zdravých i nemocných útesovníků prstencových (Montastraea annularis), kteří žijí v Karibiku. Jejich analýza ukázala, že koráli postižení bílým morem neobsahují žádné patogenní bakterie. Zato se v nich hojně vyskytovaly virové částice a DNA, která se podobá skupině virů s cirkulární jednořetězcovou DNA. U zdravých korálů nebo těch, kteří trpěli blednutím, je vědci nenašli. Naznačuje to, že právě neznámý virus s jednořetězcovou DNA může být skutečným původcem bílého moru.

Zdroj: ScienceDaily, ISME Journal

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio