Virolog Grubhoffer: Obavy z vakcíny nejsou na místě. Princip RNA vakcíny se vyvíjí dvacet let

21. prosinec 2020

Očkování proti koronaviru startuje. Ve Velké Británii nebo Spojených státech už se začalo a Německo má vytvořené strategie pro různé druhy očkovacích látek. Obavy z očkování ale nejsou na místě, uklidňuje virolog a ředitel Biologického centra Akademie věd Libor Grubhoffer. Vakcína se totiž letos nezačala vyvíjet takzvaně od píky.

„Znovu a znovu opakuji, že to není úplně přesná formulace, když říkáme, že covidové vakcíny byly vyvinuty jen za necelý rok. Moderní vakcinologie dnes vyvíjí vakcíny stavebnicovým způsobem a ten vývoj nezačal v únoru nebo v březnu od nuly. Vývoj moderní generace vakcín tady intenzivně běží posledních dvacet let,“ připomíná Grubhoffer.

Čtěte také

Látka od společnosti Pfizer ale přeci jen je poměrně revoluční. Jde totiž o RNA vakcínu, která využívá aplikaci genetické informace a k efektivnímu vytváření protilátek tak dojde podle jakéhosi návodu až v cílových buňkách.

„V této jednoduchosti je síla. Nepochybuji o tom, že řádně provedené preklinické a klinické testy – a zejména třetí fáze klinického testování – jednoznačně prokázaly, že se nemusíme této vakcíny obávat,“ ubezpečuje Grubhoffer.

Právě vakcína od Pfizer a BioNTech by měla schválení v Evropské unii získat možná už toto pondělí. Následně začne distribuce do všech členských států Evropské unie. V České republice by se tak prvních deset tisíc dávek mohlo objevit na Štěpána.

Mrazák připraven

Přednostně budou očkováni členové kritické infrastruktury – tedy zdravotníci. Například v motolské nemocnici má podle jejího ředitele Miloslava Ludvíka o očkování zájem až dva tisíce zaměstnanců.

Čtěte také

Protože vakcína od společnosti Pfizer vyžaduje velmi chladné prostředí o minus 70 stupních Celsia, vybavili se v Motole i technicky. „Mrazák jsme prozíravě začali shánět už v listopadu,“ přiznává Ludvík s tím, že aktuálně je v jeho nemocnici možné uchovat vakcínu asi pro 200 tisíc lidí.

Otázkou zatím zůstává, jakým způsobem a kolik lidí se o dobrovolnou vakcinaci přihlásí. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) slibuje online rezervační formulář, který automaticky vyřadí všechny ty, kteří v minulosti prodělali alergickou reakci na očkování.

Chybí osvěta

Osvětová kampaň, která by do ordinací lékařů a očkovacích center přivedla co nejvyšší počet lidí, ale zatím spuštěna nebyla. Pokud nepočítáme inzerátové fiasko, které premiér Andrej Babiš (ANO) označil jako katastrofální.

Hosty byli:
Libor Grubhoffer, virolog a ředitel Biologického centra Akademie věd České republiky
Miloslav Ludvík, ředitel nemocnice v Motole a místopředseda Asociace nemocnic České republiky
Přemysl Čech, ředitel agentury Median
Marcela Konrádová, odborná asistentka Katedry marketingové komunikace a public relations, Univerzita Karlova

Přívlastkem „děsivý“ ho zhodnotila i Marcela Konrádová, odborná asistentka na Katedře marketingové komunikace a public relations při Univerzitě Karlově. Ta se domnívá, že Česká republika je v kampani pozadu a za pravdu jí v tomto směru dávají průzkumy veřejného mínění.

Ochota nechat se očkovat, se u nás totiž pohybuje jen kolem 40 procent, upozorňuje ředitel agentury Median Přemysl Čech. Svou roli při rozhodování přitom hraje mnoho faktorů – třeba věk, pohlaví nebo vzdělání.

Poslechněte si celý audiozáznam Speciálu Plusu a Radiožurnálu, který moderoval Vladimír Kroc.

Spustit audio

Související