Vinobraní začíná. Letošní víno bude zřejmě dostatečně vyzrálé s velmi příjemnými kyselinkami

7. září 2015

V evropských vinařských oblastech začíná vinobraní. Sklízet už začali nejen v proslulé francouzské provincii Beaujolais, ale i u nás na jižní Moravě.

Francouzští vinaři však poukazují na fakt, že po letošním mimořádném suchu je výnos v regionu o čtvrtinu nižší. Upozorňují také na to, že globální změny klimatu postihují čím dál více vinic.

Jak odolaly letošnímu extrémně horkému a suchému létu tuzemské vinice?

„V období srpna jsme byli trošku nervózní z toho, že nepadne žádná vláha a úroda dopadne bledě. Naštěstí koncem srpna a začátkem září se zase vrátilo všechno do normálu a nastalo babí léto, občas déšť, ne úplná zima, ne úplné teplo, takže se tváříme trochu spokojeněji. Ale uvidíme ještě na konci sběru,“ odpovídá prezident Svazu vinařů České republiky Tibor Nyitray.

Jak dodává, sběr končí v říjnu, a teď se dá kvalita vína pouze odhadovat. Špatná ale zřejmě nebude.

„Z testů, které teď mají vinaři na základě sběru různých vzorků z různých poloh, se dá říct, že víno bude dostatečně vyzrálé, bude mít i dost příjemné kyselinky. Co nás potěšilo, tak to dlouhé teplé léto přinese významnou technologickou zralost hroznů, to znamená, že bude dostatečné množství bezcukerného extraktu. Myslím si, že se většina vinařů dost těší na to, jak se s tím materiálem, který jim přijde do sklepa, popasuje.“

Co se týká počasí, vypadá to, že i naše republika se bude muset připravit na postupný přechod k mediteránskému typu klimatu, tedy na horká a suchá léta bez vzdušné vlhkosti i bez spodní vody.

„Za posledních 5 let ta léta byla vždy úplně odlišná. Já si myslím, že ještě se nedá říct, že je tady už nějak definitivně nastavený nový klimatický charakter pro naši oblast. Každopádně pokud by to nastalo, tak by se tomu museli všichni přizpůsobit, včetně rostlin,“ tvrdí Nyitray.

Podle něj vinaři musejí sbírat zkušenosti, které přinese každý rok. Měli by se také naučit pozorovat vývoj na vinicích už od jara.

vinná réva, vinice, vinohrad, vinobraní, motýl
autoři: mvo , bum
Spustit audio