Vinařství za Karla IV. bylo sice v rozkvětu, ale odrůdy vlastně neznáme, říká historik
Všichni víme, jaké zásluhy Karel IV. měl o rozšíření pěstování vinné révy v českých zemích. Jaké zde ale byly ve 14. století podmínky pro vinařství a jaké odrůdy byly tehdy nejrozšířenější?
„Podmínky nebyly zlé, zejména podzimy byly dostatečně slunné, aby vína dozrála,“ uvedl v Magazínu Leonardo odborník na vrcholný středověk historik Libor Jan.
Podstatné ale je, že se vinná réva pěstovala na mnohem rozsáhlejším území než dnes. „Na Moravě vinice dosahovaly až k Olomouci, a víno se pěstovalo i ve Slezsku.“
„V Čechách to byla mnohem větší plocha než dnes. Především v Polabí, centry vinařství byly Litoměřicko, Mělnicko, okolí Kutné hory a především okolí Prahy, kde pozůstatky vidíme dodnes,“ připomíná historik.
Jaké odrůdy vína se tehdy na našem území pěstovaly? O těch se dozvídáme až o století později.
„Z roku 1479 víme, že nějaký brněnský měšťan má jinému měšťanovi poslat 200 sazenic vína, a přímo se hovoří o rýnském vínu.“
Podle Jana se zřejmě jednalo o ryzlink rýnský. „Také šlo o víno, kterému se ve středověku říkalo muškatel, což by s největší pravděpodobností mohlo být veltlínské zelené.“
U červených odrůd už tak přesné informace nemáme. „Pokud určitou pravděpodobnost přiznáme tomu,že pinot noir byl dovezen odněkud z Burgundska, tak je to to jediné, co víme.“
Nejasné stopy jsou i ty z pozdější doby, které bychom mohli na středověk vztáhnout, dodal historik.
„Tedy co se v Čechách pěstovalo z hlediska odrůdového, to vlastně nevíme. Mnohem lépe ale víme, co se k nám a odkud vozilo,“ konstatoval Libor Jan.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.