Vídeň se rozhodla uzavřít sedm mešit

12. červen 2018

Rakousko se rozhodlo uzavřít sedm mešit a vypovědět ze země možná až 40 imámů financovaných ze zahraničí prostřednictvím organizace, která se jmenuje Evropsko-turecká islámská jednota.

Kancléř Sebastian Kurz vzkázal, že politický islám a radikalizační tendence nemají v alpské republice místo. Komentátoři se přou, zda jde o islamofobní krok, anebo o správnou cestu k potírání nepřátel demokracie.

Nebezpečný krok

Rakouský deník Der Standard se obává, že jde o krok krajně nebezpečný, protože si jej muslimové vyloží jako vyhlášení války islámu. „V dnešním zkratkovitém a zjednodušujícím světě je velmi nebezpečné hlásat do mikrofonu to co náš kancléř a vicekancléř. A pokud jde o citlivou otázku islámu, je to vysloveně riskantní,“ píše list.

Co si lidé z nejnovější iniciativy vezmou? Jak komentář varuje, muslimové v Turecku, Evropě i Indonésii uslyší zjednodušené zprávy o tom, že křesťané začali zabírat mešity. „Jde o otevřený konflikt, muslimům špatně vysvětlený a velmi nešikovně načasovaný. Jak jinak by ho mohli oznámit těsně před koncem posvátného muslimského měsíce ramadánu?,“ lamentuje Der Standard.

Právní pochybnosti

Provládní turecký deník Daily Sabah míní, že jde o krok velmi pochybný i z právního hlediska. Myslí si, že rozhodnutí narušuje ústavní princip rovnosti a rakouské zásady financování náboženských spolků. Rakousko sice loni přijalo takzvaný muslimský zákon, který zakazuje sponzorování imámů ze zahraničí, potíž je ale podle listu v tom, že tato legislativa porušuje základní lidská práva.

„Úřadům totiž dává šanci zavřít náboženské svatostánky jen a jen na základě své libovůle. Imámové, kteří jsou předmětem vyhoštění, přitom dostávají peníze od soukromé nadace se sídlem v Belgii, a na tom není nic špatného,“ tvrdí článek.

Princip rovnosti

Navíc by prý kabinet kancléře Kurze nebyl v právu, ani kdyby imámové dostávali peníze od cizí vlády. Zákon totiž v pohledu tureckého deníku narušuje základní princip rovnosti v oblasti financování církví a náboženských společenství. V Rakousku ostatně existuje spousta jiných náboženských organizací, které jsou financovány ze zahraničí.

Muslimové tak podle novin bojují v Evropě a zejména v Rakousku s vlnou protiislámské xenofobie. „Všichni muslimové dobře vědí, že Vídeň nemá problém s mešitami, nýbrž s nimi samotnými. Zkrátka jakmile dojde na vyznavače islámu, Evropa tak nějak přestává dbát o lidská práva, svobodu projevu či vyznání,“ stěžuje si turecký Daily Sabah.

autor: rma
Spustit audio

Související