Jan Fingerland: Amerika, laboratoř západního islámu

16. leden 2018

Islám je nejrychleji rostoucí náboženská skupina na světě. Neplatí to jen celosvětově, ale i ve Spojených státech. Během následující generace se muslimové stanou po křesťanech druhou největší náboženskou komunitou.

Dosud byli na druhém místě co do počtu Židé se zhruba dvouprocentním podílem. Muslimové ale také početně i proporčně utečou americkým hinduistům, jiné rychle rostoucí komunitě. Vyplývá to z výsledků nového průzkumu americké agentury Pew.

V současné době ovšem v USA žije méně než tři a půl milionu muslimů, jde tedy o rychlý růst, ale z nízkého základu. Až budou mít muslimové ve Spojených státech dvojprocentní podíl, v Evropě budou mít zastoupení zhruba desetiprocentní. V USA je také oproti Evropě poměrně hodně konvertitů, je to asi pětina celého společenství, velmi často jde o Afroameričany, kteří v muslimské víře našli novou nezávislou identitu.

Růst absolutní i relativní

Počet muslimů se má v Americe během 20 nebo 30 let zdvojnásobit, což není ani tak způsobeno konverzemi, ale hlavně přistěhovalectvím. Podíl muslimů mezi cizinci, kteří dostávají takzvanou zelenou kartu, se v posledních letech zdvojnásobil a tak do Spojených států každoročně dorazí asi 100 tisíc mužů a žen muslimské víry.

Logo

Američtí muslimové mají také větší porodnost než příslušníci ostatních vyznání. Muslimská žena má během života průměrně 2,9 dítěte, ostatní komunity jen asi 2,2 dítěte na ženu. Muslimská komunita je i proto v průměru mladší než Američané křesťanské víry, kteří v současné době tvoří asi 71 procent populace.

Není samozřejmě jasné, co udělá s příchodem muslimů případná změna imigračních pravidel, kterou prosazuje prezident Trump a část republikánů, ale pravděpodobně ji příliš neovlivní. Jací vlastně jsou američtí muslimové?

Americký islám

Zajímavé může být srovnání s Evropou, kde žije muslimů mnohem více. Na starý kontinent dlouhodobě mířili především imigranti z bývalých kolonií, případně gastarbeiteři ucházející se o manuální zaměstnání. Do Ameriky přicházejí za svým americkým snem i muslimové. Oproti příchozím do Evropy jsou vzdělanější, motivovanější a častěji se zařazují do střední třídy. Většina je se svým postavením spokojena a věří, že přičinlivost se vyplácí.

Navíc americká společnost má jiné dějiny než Evropa a sama americká identita, ovlivněná přistěhovalectvím, je otevřeněji stavěna než identita starých evropských národů. Pro muslimské přistěhovalce je proto snazší se zapojit, i když i v USA si skoro dvě třetiny z nich stěžují na to, že nejsou považováni za součást hlavního proudu společnosti. Skoro polovina Američanů skutečně vyjadřuje z islámu obavy a většina uvádí, že žádného muslima neznají.

Donald Trump

Nové skutečnosti

Přesto jsou američtí muslimové názorově otevření, možná i proto, že jich je relativně málo a jsou více vystaveni vlivu okolí zvyklého na pluralitu. Například skoro dvě třetiny uvádějí, že může existovat více než jedna interpretace islámu, nadpoloviční většina se domnívá, že tradiční islám potřebuje novou interpretaci. Více než 90 procent muslimů v Americe souhlasí s tvrzením, že jsou hrdí na to, že jsou Američané.

Mluví se proto o vytvoření nějakého nového, západního islámu. Jeho vznik se už celou generaci ohlašuje v Evropě, ale tyto pokusy zatím příliš úspěšné nebyly. Je možné, že nový typ liberálního islámu se zrodí na americkém kontinentu, odkud by se mohl přenést třeba i do Evropy, nebo i do muslimského světa.

Spustit audio