Víc překvapí porážka Fica než ultrapravičáka Kotleby, komentuje volby na Slovensku Šabata

6. listopad 2017

Porážka vůdce slovenské ultrapravice Mariana Kotleby a neúspěch kandidátů vládní sociální demokracie (Smer-SD) premiéra Roberta Fica – to je výsledek krajských voleb na Slovensku. Kandidáti pravicové opozice získali županské křeslo v Trnavě, Žilině, Bratislavě, Prešově a Košicích, což je zatím největší úspěch spojené opozice v krajských volbách.

„Úlohu hrálo několik faktorů: první faktor byl určitě silná mobilizace z úst prezidenta i čelných představitelů státu, ale i médií, velmi široká kampaň a vytvoření antifašistické opozice. Druhý moment byl samotná mobilizace jednotlivých kandidátů, protože se tyto volby poprvé změnily jen na jednokolové. A ještě jeden faktor byl důležitý – narůstající problémy kolem vládní koalice,“ vysvětlila socioložka a bývalá premiérka Slovenska Iveta Radičová.

„Větší překvapení než porážka Mariana Kotleby je porážka Smeru, tu nečekal nikdo, ani předvolební průzkumy na ni neukazovaly. U Kotleby byla přece jen naděje, že společný postup demokratických sil před volbami přivede k vítězství jejich společného kandidáta, místního podnikatele Jána Luntera, což se také stalo,“ shrnuje Petr Šabata, vedoucí programu Radiožurnálu, který dění na Slovensku dlouhodobě sleduje.

Dodává, že nejen že Kotleba neobhájil županskou pozici, ale z 336 kandidátů na krajské poslance po celém Slovensku uspěli jen dva kotlebovci, což znamená, že voliči zatlačili tuto extremistickou stranu do kouta.

Petr Šabata

Definitivní porážka Kotleby to ale podle něho určitě není. „Kotlebova Lidová strana Naše Slovensko má čtrnáct poslanců v Národní radě, podle posledního průzkumu preferencí by ji dnes volilo deset procent voličů a je to stabilně třetí nejsilnější strana v zemi.“

Lidovou stranu Naše Slovensko volí podle Šabaty lidé v okresech s vysokou nezaměstnaností, kteří se bojí uprchlíků a líbí se jim, že chce Kotleba „zatočit s cikány“. Kotleba ale za čtyři roky ve funkci župana nic konkrétního nepředvedl a na nejvyšším soudu leží od května návrh generálního prokurátora na rozpuštění jeho strany, protože „je extrémistická má fašistické tendence a porušuje ústavu“.

A co znamená porážka strany Smer-SD pro vládu Roberta Fica? „Fakticky to znamená, že mnoho členů Smeru přijde o pozice v krajích i příspěvkových organizacích krajů, a určitě to znamená, že bude velký tlak na Roberta Fica a na vedení, aby s tím něco udělali,“ popisuje Šabata.

autoři: bum , jpr
Spustit audio