Většina bio a gastroopadu končí na skládkách. Přitom se dá využívat jako cenná surovina, a tím zároveň chránit klima
Téměř polovinu světového odpadu tvoří rostlinné a živočišné zbytky. Velké množství tohoto bio a gastroodpadu přitom končí na skládkách, kde při jejich rozkladu vzniká metan, což zhoršuje změnu klimatu. Přitom tento typ odpadu můžeme naopak využívat jako cennou surovinu, a zároveň tím klima chránit. Proč se to zatím moc neděje a jaké přesně máme možnosti a plány? Téma pro Jana Kalibu a jeho Zaostřeno.
Proč se to zatím moc neděje a jaké přesně máme možnosti a plány? Téma pro Jana Kalibu a pořad Zaostřeno. (Repríza.)
Související
-
Chci lepší katastrofu! Jak se orientovat ve změně klimatu nejen pomocí humoru, radí Andrew Boyd
Kniha amerického aktivisty a spisovatele Andrewa Boyda dosud česky nevyšla, nabízí však myšlenky, které v českém prostředí chybí. Přinášíme vám je v pořadu Ex libris.
-
Bezmoc, frustrace, hněv. Poslechněte si dokument o tom, jak mladí prožívají obavy z klimatické změny
Environmentální žal či klimatická úzkost. Stav, se kterým se potýká většina příslušnic a příslušníků generace Z, tedy zhruba dnešních dvacátnic a dvacátníků.
-
Nejsme odsouzeni k zániku. Ještě není pozdě změnit současnou trajektorii, říká biochemik Hessen
„Největší hrozbou pro naši planetu je domněnka, že ji zachrání někdo jiný.“ Těmito slovy zakončuje své přednášky expert na koloběh uhlíku v přírodě Dag Hessen.
Více o tématu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka