Větrný Jeníkov není prašivý, lidé se nás bojí, zlobí se starostka Lisová

21. červenec 2020

Lidé se tam bojí přijet, dodavatelé odmítají vozit potraviny. Přestože situace ohledně nemoci covid–19 už je ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku podle hygieniků stabilní, městys si s sebou stále nese stigma ohniska nákazy.

Čtěte také

Zatímco krajská hygienická stanice ruší opatření a znovu se otevírají restaurace nebo úřady, zásobování Větrného Jeníkova vázne, stejně jako kontakt místních s okolím.

„Je to to nejnegativnější s čím jsme se kdy potkali. Mne strašně mrzí, že je Větrný Jeníkov považován za prašivý. Lidé se nás bojí, přitom tady máme 20 nakažených. V každém velkém městě může být nemocných v obchodním domě mnohem víc,“ říká starostka městyse Martina Lisová (Sdružení nezávislých kandidátů).

V pondělí odpoledne zrušila hygiena ta nejpřísnější opatření. Lidé nemusí na veřejnosti nosit roušky, ale nasazovat je budou stejně jako zbytek Jihlavska jen tam, kde není možno dodržet bezpečné rozestupy.

Bojí se nás...

Problém má i Jiří Vácha, který se svým synem provozuje malou samoobsluhu v centru. „Jezdím pro zboží 15 kilometrů, abych vůbec nějaké měl. Protože mi je sem dodavatelé odmítají přivézt. To je něco strašného,“ říká.

„Ať se tím zabývá vláda, nebo někdo. A dá příkaz, že se obchody budou zásobovat,“ zlobí se. A dodává: „Kdybychom nevozili zboží po obci, tak lidé nemají co jíst, protože se bojí chodit z baráku ven.“

Celou reportáž Milana Soldána si poslechněte v audiu.

autoři: Milan Soldán , lup
Spustit audio

Související