Veronika Pehe: Právo a spravedlnost sází před volbami na homofobii a soutěž o požární vozy

27. červen 2020

Nedělní prezidentské volby v Polsku slibují nerozhodný souboj.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz.

V prvním kole jistě nejvíce hlasů získá současný prezident Andrzej Duda. Zato ve druhém kole, které se bude konat o dva týdny později, se nejspíše utká s kandidátem liberální opozice a primátorem Varšavy Rafałem Trzaskowským. Tomu nejnovější průzkumy dávají značné šance, jelikož pro něj budou pravděpodobně hlasovat voliči téměř všech neúspěšných kandidátů z prvního kola.

Právě prezident má konečné slovo v podepisování zákonů v současnosti navrhovaných vládnoucím Právem a spravedlností (PiS) – to Duda činil s takovou poslušností, až se mu v řadách opozice začalo říkat „propiska“. Předseda PiS Jarosław Kaczyński v dopise členům strany napsal, že vítězství Trzaskowského by znamenalo „těžkou politickou, společenskou a morální krizi“. Že se vládnoucí tábor bojí, je zřejmé.

Nové hasičské cisterny

Čtěte také

Před klíčovými volbami se tak PiS neváhalo uchýlit k nízkým taktikám. Obchází pravidla rovné demokratické soutěže a sbírá hlasy většinové společnosti na úkor práv menšin.

Pozornost vzbudila rovněž soutěž ministerstva vnitra, ve které v každém vojvodství dostane obec s nejvyšší volební účastní požární vůz. Háček je ale v tom, že se akce týká pouze obcí do 20 000 obyvatel. A statistiky mluví jasně: v těchto obcích s přehledem vítězí PiS. Vzhledem k početnosti dobrovolných hasičů tato nabídka určitě nezůstane bez odezvy. Celá akce je tak vymyšlena za účelem maximalizace volební účasti v oblastech s tvrdým elektorátem Andrzeje Dudy. Jedná se o favorizovaní konkrétního kandidáta vládní stranou, které nemá v Polsku obdoby.

LGBT ideologie

Čtěte také

Určujícím tématem voleb se pak stala agresivní homofobní kampaň, kterou PiS rozpoutala na plné obrátky po vstupu Rafała Trzaskowského do prezidentského klání. Liberální politik je známý svou podporou LGBT komunity a právě to PiS vykresluje jako hrozbu pro národ. Pod hávem „ochrany rodiny“ se rozpoutal hon na lidi s nevětšinovou sexuální orientací a transgender osoby.

Když Duda na předvolebním mítinku prohlásil, že „LGBT nejsou lidé, ale ideologie“, právem to vzbudilo v mezinárodních médiích pobouření. Podněcování nenávisti a dehumanizace menšin předními ústavními činiteli do demokratické společnosti prostě nepatří. Pokřivená teze Dudova štábu, že údajná „ideologie LGBT“ představuje ohrožení pro polské děti, sice možná bude rezonovat s elektorátem PiS, ale není jasné, jestli si touto kulturní válkou získá nové voliče.

Otevřená nenávist vyvolala vlnu solidarity s postiženými. Příkladem je kampaň rodičů LGBT dětí, kteří v posledních dnech vystupují pod heslem „jsi moje dítě, nikoliv ideologie“. Proti diskriminační rétorice se vyslovili třeba i pamětníci varšavského povstání, americká velvyslankyně v Polsku nebo někteří američtí demokraté, kteří odsoudili Dudovo středeční přijetí Donaldem Trumpem v Bílém domě. To je tak krátce před volbami vnímáno jako zásah do cizí předvolební kampaně. Setkání oslabujícího Dudy s před americkými volbami stejně tak oslabujícím Trumpem navíc přineslo jen málo konkrétních výsledků a zůstalo na úrovni deklarací.

Veronika Pehe

Polsko stojí před rozhodujícím politickým momentem: výhra opozičního kandidáta může zadržet dalekosáhlé zásahy do dělby moci v režii PiS. V opačném případě jistě nebude Právo a spravedlnost váhat následovat maďarský příklad a podřídí své kontrole zbývající nezávislé instituce. Na řadě jsou nezávislá média a neziskové organizace.

Autorka je komentátorka serveru A2larm

autor: Veronika Pehe
Spustit audio

Související