Veronika Lefrancois: Obyvatelé Říma volí starostu, který by měl město vytáhnout z krize

16. říjen 2021

Řím. Majestátní Koloseum, romantická fontána di Trevi, starobylý Andělský hrad a působivé rozvaliny antických památek. To je pohlednice, kterou si asi každý vybaví, když přijde řeč na věčné město, kterému se od starověku říká také Caput mundi, tedy hlava světa.​

Nicméně už nějaký čas je tato hlava trochu bolavá. Obyvatelé si stěžují, že pod pětiletou taktovkou antiestablishmentového hnutí Pět hvězd v Římě dnes nic nefunguje.

Čtěte také

Zdi historických památek jsou posprejované, výmoly na silnicích čím dál hlubší, na hromadnou dopravu se nedá spolehnout, a hlavně – všude se povaluje neuvěřitelné množství odpadků.

Špína v ulicích dosáhla takové míry, že byla italská metropole v nedávné anketě označena za jedno z nejznečištěnějších měst na světě. Mnozí Římané tvrdí, že v takovém stavu své město neviděli za celý svůj život. Odpadkové koše na mnoha místech přetékají a povalující se smetí začalo přitahovat už nejen myši a krysy. V římských ulicích se v poslední době objevují i divoká prasata, a to pravidelně vyvolává poprask na sociálních sítích.

Nový starosta Říma

Toto znečištění má dopad nejen na estetickou stránku hlavního města, ale i na výdělky některých podniků. Restauratéři si například stěžují, že zákazníci jejich terasy znechuceně opouštějí, protože nemají chuť večeřet hned vedle přeplněných, zapáchajících popelnic.

Čtěte také

Problémy s odpadky začaly už v roce 2013, kdy Evropská unie nařídila uzavřít obrovskou skládku na římském předměstí, protože neodpovídala evropským normám. Od té doby dosáhla krize šokujících rozměrů.

Městská správa je vůči této situaci natolik bezmocná, že se nedávno musela uchýlit k velmi překvapivému kroku. Hlavnímu městu nabídla pomoc jihoitalská Neapol, která je přitom sama pověstná svou nedostatečnou údržbou ulic a správou odpadu.

Neapolské úřady slíbily, že do konce tohoto roku odvezou z Říma k likvidaci 150 tun odpadu denně. Z metropole však odpad putuje i do jiných italských měst, k nemalé radosti jejich obyvatel. A nejen to.

Čtěte také

Dálkové kamiony převážejí římské odpadky za poměrně vysoké poplatky i do spaloven v jiných evropských zemích, kde jsou přeměňovány na energii. Tyto cesty po sobě ovšem zanechávají nemalou uhlíkovou stopu.

Palčivý problém odpadků byl jedním z klíčových bodů nedávné kampaně při volbách do místního zastupitelstva. Stal se také osudným dosavadní starostce Říma, Virginii Raggiové, které Římané úpadek města kladou za vinu.

Raggiová vypadla už v prvním kole voleb a do druhého kola postoupil kandidát za extrémně pravicovou stranu Bratři Itálie spolu s kandidátem za středolevou Demokratickou stranu. O novém starostovi Římané rozhodnou tento víkend. Bude ho čekat nelehký úkol pozvednout věčné město z novodobých trosek a pokusit se znovu je nastolit coby Caput mundi, tedy hlavu světa.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio