Veronika Lefrancois: Covidové italské Vánoce ve znamení zákazů a chaosu

19. prosinec 2020

Vánoční svátky budou v Itálii probíhat pod policejním dozorem. Tak jako v jiných evropských zemích i na Apeninském poloostrově se obávají, že by velké rodinné oslavy mohly způsobit následné zhoršení zdravotní situace v zemi. 

Proto se i zde plánuje drastické zpřísnění proticovidových opatření v době kolem Vánoc a Nového roku. Vláda dokonce oznámila mobilizaci 70 tisíc policejních složek, které budou mít za úkol dohlížet na to, aby se pravidla respektovala.

Čtěte také

Kontroly budou probíhat především na silnicích, protože od 21. prosince budou po téměř tři týdny uzavřeny hranice mezi regiony a lidé se nebudou smět přemisťovat ani za účelem návštěvy příbuzných. Není snad třeba dodávat, že následkem tohoto nařízení ceny vlakových jízdenek o víkendu, který předchází zákazu, dosáhly hvězdných výšin. Opatření budou ještě zpřísněna během osmi dnů kolem svátků vánočních a novoročních. Celá země se má uzavřít do přísné karantény se zákazem vycházení kromě nezbytných pochůzek.

Nicméně spousta nařízení zůstává zatím poměrně nejasných. Co přesně se může a co se nesmí. To jsou v současné době témata mnoha konverzací. Jeden slyšel tohle, jiný zase pravý opak. Různé webové stránky se snaží zodpovědět dotazy, které si všichni klademe, jako například: Budu moct zajít do obchodu, který leží pět minut od mého domu, ale už v jiném regionu? Můžeme navštívit babičku, která by jinak přes svátky zůstala úplně sama? A kolik nás vlastně může sedět u štědrovečerního stolu? Na tuto otázku vláda odpovídá: Co nejméně!

Zmatek a nejistota

Čtěte také

Zdá se ale, že v této věci svobodná a demokratická země nemá právo zasahovat – žádný policista si nemůže dovolit klepat na dveře soukromých osob a zjišťovat, jestli náhodou nepořádají divoký večírek. Pravidlo šesti osob kolem jednoho stolu, které je v platnosti už několik týdnů, zůstává pouze doporučením ze strany vlády.

Přísným pravidlům se musí přizpůsobit i katolická církev. Tradiční půlnoční mše se letos v Itálii nekoná, protože zákaz vycházení od desáté hodiny večerní bude platit i přes svátky. Ovšem církevní představitelé oznámili, že čas bohoslužeb bude upraven tak, aby se všichni věřící stihli vrátit domů, aniž by porušili nařízení.

Také lyžařská střediska v Itálii zůstanou přes Vánoce zavřená. Italům, kteří by si chtěli v této době přece jen zalyžovat, zbývá snad jen Švýcarsko, které své horské resorty neuzavírá. Ovšem po návratu domů se budou muset izolovat ve čtrnáctidenní karanténě – to by mělo mnohé odradit.

Čtěte také

V okamžiku, kdy připravuji tento příspěvek, ještě není úplně jasné, co bude a co nebude povoleno. Vláda už v několika případech ustoupila tlaku a zmírnila některá nařízení. Do debaty vstupuje parlamentní opozice a také představitelé jednotlivých regionů.

Neustálé změny a úpravy nařízení způsobují v zemi zmatek a nejistotu. Italové by hlavně potřebovali srozumitelnou komunikaci ze strany vlády, aby si mohli klidně a s rozmyslem naplánovat způsob, jakým stráví letošní Vánoce. Svátky, které by přece jen měly probíhat ve znamení klidu a míru.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio