Robert Schuster: Italská vláda sice klopýtá, ale je životaschopnější, než se zdálo

23. září 2020

Italští voliči měli během uplynulého víkendu v ruce pomyslnou zápalnou šňůru, kterou mohli vyhodit do povětří současnou vládu premiéra Giuseppe Conteho.

Aspoň tak se snažila volby v sedmero regionech předem vyhrotit pravicová opozice v čele s někdejším ministrem vnitra Matteo Salvinim. Nestalo se.

Čtěte také

Volební výsledky se dají v zásadě shrnout tak, že pravice udržela regiony, které měla dosud pod kontrolou. A levice, někdy i s trochou štěstí, zase dokázala ubránit oblasti, které už spravovala. Hlavně pak Toskánsko, které je nejenom líhní komunistického hnutí, ale bylo i desítky let ovládáno levicí. O to cennější by tady ale bylo pro Salviniho vítězství společné pravicové kandidátky.

Navíc, když si strany, které v Římě spolu vládou v celostátní koalici, dovolily luxus a kandidovaly nikoli spolu, ale každá sama za sebe. Nakonec ale zřejmě hlavně voliči Hnutí pěti hvězd překonali své předsudky a dali hlas kandidátovi levice, který v Toskánsku vyhrál.

I vítězství pravice v jejím tradičním hájemství Benátsku, může být pro Salviniho do budoucna problémem. Šéf tamní vlády Luca Zaia totiž získal s více než 76 procenty hlasů odměnu za způsob, jakým si počínal na jaře během dramatické koronavirové pandemie.

Zaručený konflikt s Evropskou komisí

Tehdy přicházely z řady oblastí severní Itálie každý den hrozivé zprávy o rostoucích počtech obětí, které si zákeřná nemoc vyžádala. Nikoli ovšem z Benátska, kde dokázala tamní vláda dostat situaci relativně rychle pod kontrolu a i tamní zdravotnictví ji zvládalo lépe než jinde.

Čtěte také

Zaiovo rozumné počínání bylo v příkrém protikladu se Salviniho nestálostí. Bývalý ministr vnitra, který nemohl kvůli zákazu veřejných akcí pořádat mítinky se svými voliči, nebyl celé měsíce vidět.

Když už se k něčemu vyjádřil, nezřídka kdy si protiřečil. Jednou požadoval důsledné uzavření celé země s tím, že zdraví je nejpřednější. Pak zase vládu kritizoval, že nechává lidi příliš dlouho doma, a tím ničí hospodářství. Sevoroitalší podnikatelé, kteří jinak Salviniho Ligu štědře sponzorují, teď najednou mají v osobě Zaii alternativu vůči Salvinimu, navíc bez toho, aby museli měnit stranu.

Kromě regionálních voleb hlasovali Italové v celostátním referendu i o snížení počtu zákonodárců, a to o třetinu. To byl v minulosti jeden z ústředních požadavků populistického Hnutí pěti hvězd. U jeho zrodu stál v prvopočátcích odpor vůči kastě italských politiků, jejich zákulisním manévrům a tomu, že mnozí z nich viděli v politické činnosti nikoli službu občanům, ale nástroj pro vlastní finanční zabezpečení.

Hnutí je už sice také několik let součástí tohoto systému, navíc od roku 2018 i ve vládě, se vším, co k tomu patří, včetně vlastních skandálů.

Ale právě proto zřejmě chtělo ukázat, že se svého původního požadavku na snížení počtu poslanců a senátorů nevzdalo. Teď dosáhlo Hnutí pěti hvězd svého a může doufat, že z té 70procentní většiny pro zmenšení parlamentu mu časem také něco přistane ve volebních preferencích.

Robert Schuster

Pro premiéra Conteho tak dopadly poslední volby a referendum lépe, než se čekalo. Jeho nesourodé vládě, která jde od jedné krize k druhé, to dá na nějakou dobu čas se nadechnout.

Až do chvíle, než začne za několik týdnů rituální přetahovaná o rozpočet na příští rok. S tím pak přijde i zaručený konflikt s Evropskou komisí. Její úředníci totiž budou chtít víc škrtů. Kvůli tomu půjde jedna polovina koalice na barikády a další třetina zas hrozit odchodem do opozice. Zkrátka, pravá Itálie.

Autor je komentátor Lidových novin

Spustit audio