Veronika Lefrancois: Italové budou rozhodovat o zeštíhlení parlamentu. Pandemie odložila snahy o ústavní reformu

12. září 2020

S politickou nestabilitou má Itálie své zkušenosti. Za posledních třicet let se na Apeninském poloostrově vystřídalo celkem 20 různých vlád a 13 premiérů.

Někteří zastávají názor, že časté střídání vlád je výsledkem neefektivního fungování parlamentu, kde poslanci často nejsou schopni shodnout se na jednom rozhodnutí. Je třeba dodat, že Itálie má v současné době jeden z nejpočetnějších parlamentů v Evropě, takže debaty ve sněmovně se často protahují donekonečna.

Čtěte také

Z toho důvodu se za posledních několik let různé vlády pokoušely velikost parlamentu zmenšit. Ale protože se jedná o významnou úpravu ústavy, po odhlasování zákona v parlamentu je nutné zorganizovat celostátní referendum. Poslední, nezdařený pokus o snížení počtu poslanců se odehrál v roce 2016, kdy tehdejší premiér Matteo Renzi musel odstoupit poté, co občané v referendu jeho reformu zamítli.

Příští týden se budou Italové rozhodovat znovu. Tentokrát návrh na úpravu ústavy podalo populistické Hnutí pěti hvězd, které před rokem vytvořilo novou parlamentní koalici spolu s Demokratickou stranou. Reforma vedoucí ke snížení počtu členů parlamentu byla zásadní podmínkou jejich spolupráce.

Zákon byl koncem loňského roku schválen oběma komorami a referendum bylo původně naplánováno na konec března. Koronavirová krize je ale pozdržela o šest měsíců. Italové jsou teď povoláni k urnám 20. a 21. září, aby rozhodli, jestli se má počet poslanců snížit z 945 na 600, tedy o více než jednu třetinu.

Šance snáze sestavit parlamentní většinu

Čtěte také

Pokud by občané změnu odsouhlasili, Itálie by se stala evropskou zemí s nejnižším počtem poslanců v parlamentu na jednoho obyvatele.

Očekává se, že veřejnost reformu podpoří. Mnoho Italů je přesvědčeno, že poslanci stojí zemi příliš mnoho peněz, a čím méně jich bude, tím lépe. Podle Hnutí pěti hvězd by úprava ústavy umožnila státu ušetřit jednu miliardu eur v příštích deseti letech na platech poslanců a dalších výdajích.

Je celkem charakteristické, že se o zmenšení parlamentu zasazuje právě toto antisystémové hnutí. V Itálii už nějakou dobu převládá v populaci názor, že všichni političtí představitelé jsou stejně prohnilí a celou zemi pouze vysávají.

Čtěte také

Kritikové reformy ale nevidí pouze její pozitivní následky. Naopak, podle nich by jejím přijetím byla oslabena demokracie v zemi. Současný počet poslanců ve sněmovně umožňuje reprezentovat všechny italské regiony a v případě jeho snížení prý nebudou zájmy všech občanů hájeny stejnou měrou.

Pokud by zvítězilo ano, nejmenší italské regiony by údajně nebyly přiměřeně zastoupeny. Kromě toho by se do parlamentu dostaly pouze ty největší strany a například zástupci různých etnických menšin by nebyli začleněni.

Nicméně, pro Itálii snížení počtu poslanců představuje především šanci snáze sestavit parlamentní většinu, a tím se v rámci možností vyrovnat s chronicky nestabilní politickou situací v zemi. Rozhodnutí je teď na občanech. V nejistých zdravotních podmínkách a při nutnosti respektovat přísná proticovidová opatření zůstává otázkou, kolik se jich vůbec dostaví k urnám.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio