Veronika Lefrancois: V Itálii návrat obřích výletních lodí spíše nevítají

5. září 2020

Ti, kteří v předkovidových dobách navštívili Benátky, mohli tam často vidět předimenzované výletní lodě, jak kotví v malé laguně u náměstí svatého Marka, a jejich pasažéry, jak se po stovkách hrnou z lodi a pronikají do už tak přeplněných uliček města. 

A i když koronavirová krize způsobila italskému cestovnímu ruchu obrovské ztráty a Benátky v tomto směru patří k nejpostiženějším městům, úbytku obřích výletních lodí v této turistické metropoli lituje asi málokdo.

Čtěte také

Už před pandemií gigantická výletní plavidla vyvolávala polemiku v Itálii i jinde ve světě. Křehká konstrukce Benátek, vystavěných na pilířích v laguně, je obzvláště ohrožena těmito mořskými kolosy, které vytvářejí velké vlny, zamořují ovzduší i moře a přinášejí riziko poničení památek v případě chybné navigace, jak se tomu už několikrát stalo.

Když začátkem srpna italská vláda po delší době povolila výletním lodím znovu vyplout na moře, Benátčané znervózněli. Občanské hnutí No Grandi Navi, neboli výbor Ne velkým lodím, dokonce hrozilo bojkotem a blokádou lodí, které by chtěly z benátského přístavu vyplout.

Zřejmě i pod vlivem této hrozby společnosti, které výnosné okružní plavby organizují, rozhodly, že alespoň do konce tohoto roku se budou Benátkám vyhýbat. Za domovský přístav si místo toho zvolily severoitalský Terst. V městě na laguně následoval happening na oslavu tohoto rozhodnutí.

Dopad na životní prostředí

Čtěte také

Okružní plavby jsou tedy v Itálii znovu povoleny od poloviny srpna, ale jednotlivé společnosti se pouštějí na vodu velmi pomalu a postupně. Ubezpečují sice rekreanty, že nezbytná zdravotní a hygienická opatření na lodích jsou přísně respektována a že se nemají čeho bát. Otázkou ale je, jestli se jim podaří potenciální zákazníky přesvědčit. 

Reputace výletních lodí byla pandemií notně poškozena, a to hned od počátku krize, kdy v japonském přístavu Jokohama uvázla v karanténě loď Diamond Princess s téměř čtyřmi tisíci pasažéry na palubě. Výletní lodě se staly dokonalými inkubátory koronaviru. 

Podle čísel zveřejněných mezinárodní federací výletních lodí se během prvních měsíců pandemie na celkem osmačtyřiceti těchto plavidlech covidem-19 nakazilo přes 3 tisíce osob a 73 z nich nemoci podlehlo.

Čtěte také

Kromě sanitárních problémů jsou ale obří výletní lodě předmětem kritiky už nějakou dobu za svůj dopad na životní prostředí. Například jedna z předních světových společností organizujících okružní plavby, Carnival Corporation, vypustila za rok 2017 do ovzduší více oxidu síry než všechna auta na evropském kontinentě. A to nemluvíme o dusíku, metanu, oxidu uhličitém a jiných látkách, které přispívají ke globálnímu oteplování. 

Zdravotní krizi se tedy zatím daří dosáhnout toho, co se nepodařilo ekologům. Zredukovat velmi výnosný ekonomický sektor, který ale má katastrofální dopad na životní prostředí. Pro planetu by bylo prospěšné, kdyby se tento škodlivý způsob dovolené podařilo odstranit úplně.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio