Veronika Lefrancois: Pandemií zkoušená Itálie očekává po šesti měsících návrat mládeže do škol

30. srpen 2020

Tak jako jiné země i Itálie se momentálně horečně připravuje na začátek školního roku, který bude letos mimořádně komplikovaný. 

Zatímco většina dospělých už si docela zvykla na život v ochranných rouškách za udržování společenských odstupů, italské děti těmto opatřením prozatím ve školách nebyly vystaveny. 

Čtěte také

Italská karanténa byla jednou z nejdelších a nejpřísnějších v Evropě, a i když skončila začátkem května a většina aktivit byla postupně obnovena, všechny školy zůstaly bez milosti zavřené.

Děti v Itálii tedy už šest měsíců nezažily normální vyučování ve třídách. Samozřejmě, jako v mnoha jiných zemích, měli školáci naplánovanou výuku po internetu. Ta však podle mnohých prohlubuje sociální nerovnost – všechny děti nemají přístup k počítačům a k internetu a všichni rodiče nejsou schopni stejnou měrou sledovat a podporovat své ratolesti v řešení školních úloh.

Je tedy jasné, že školy se musí co nejdříve vrátit k nějakému normálu, i když učitelé a žáci budou muset respektovat přísná protikovidová opatření. Děti už od šesti let mají mít nos i ústa zakrytá rouškou po celou dobu vyučování, pokud by nebyla možnost dostatečných rozestupů. Učitelům se předepisuje přidat k roušce ještě ochranný obličejový štít. Co se týče společenských odstupů, to byl tvrdší oříšek pro mnohé školy, kde ve třídách většinou žáci sedávají v staromódních lavicích po dvou.

Na dvoumístné lavice pilou

Čtěte také

Italské ministerstvo školství proto objednalo do státních škol tři miliony jednomístných stolků. Ale jak to tak bývá, zdá se, že do začátku školního roku nebudou tyto lavice dodány. V Itálii sice do návratu do škol zbývají ještě dva týdny (školní rok tu totiž začíná až 14. září), ale termíny dodávek budou zřejmě delší. 

A tak se školy v některých městech pustily do kutilství. Pořídily se pily a dvoumístné lavice se rozřezávají na dvě poloviny. To vše, aby se zajistily předepsané rozestupy přinejmenším jednoho metru.

Ve třídách se, podle nařízení, může letos sejít jen omezený počet žáků, takže bude nutné zajistit více učeben i učitelů. Z toho důvodu ministerstvo oznámilo otevření 80 tisíc nových učitelských míst. V některých okresech se bude vyučovat na směny, aby se zmenšilo riziko nákazy. Kromě toho se pro výuku hledají nové prostory, například v divadlech, muzeích, nebo dokonce v kostelích. Přednost se ale dává, pokud možno, výuce v parcích na volném vzduchu.

Čtěte také

Na středních školách mají studenti možnost zvolit si výuku přes internet, zvláště pokud mají v rodině zranitelnou osobu, která by se měla vyhnout riziku nákazy.

Ať už se výuka bude odehrávat kdekoliv, učitelé se už teď připravují na některá, možná i nepříjemná, překvapení. Mezi žáky budou určitě takoví, kteří se látku za minulý školní rok naučili a vstřebali ji s úspěchem. Je ale téměř jisté, že jiní využili času během dálkové výuky k méně seriózním aktivitám a následkem toho jejich úroveň nebude dosahovat požadované výše. Teprve 14. září se ukáže, jak velké škody zanechala pandemie na vzdělání italské mládeže.

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio