Veronika Lefrancois: Evropa za všechny, všichni za Itálii. Premiér Conte přivezl z Bruselu masivní pomoc

1. srpen 2020

Evropská unie se už jednou během koronavirové karantény omluvila Itálii za to, že jí v první, nejtěžší fázi krize nepřispěchala na pomoc.

Posloucháte rádi komentáře a glosy? Všechny najdete na stránkách mujRozhlas.cz

Teď k omluvě přidává i finanční kompenzaci. Jakožto jedna z nejpostiženějších členských zemí obdrží Itálie přes dvě stě miliard eur – to představuje více než čtvrtinu fondů rozdělených mezi všechny státy Unie na obnovu ekonomiky po koronakrizi.

Čtěte také

Italské hospodářství bylo pandemií nesmírně oslabeno. Podle odhadů by měl letos hrubý domácí produkt v zemi klesnout o více než 11 procent a neutěšená situace v cestovním ruchu může stav ještě zhoršit. Na nedávném, vskutku historickém evropském summitu se ale podařilo dosáhnout dohody, která zemím postiženým koronavirem přináší řešení.

Italský premiér Giuseppe Conte se na dlouhém summitu za svou zemi bil jako lev. Není tedy divu, že byl po svém triumfálním návratu z bruselských jednání přivítán v Římě jako vítěz velkého fotbalového zápasu. Sám se i v tomto směru vyjádřil, když podobně jako sportovec po velkém výkonu odpovídal na otázky novinářů.

Řekl, že během summitu cítil sílu, kterou mu dával celý národ, podobnou pocitům sportovců, když je na stadionu fanoušci masově podporují. Fondy, které se pro Itálii podařilo získat, budou podle něj využity na investice do strukturálních reforem. Napomohou prý modernizaci země v oblasti ekologie, digitalizace a inovace. V parlamentu byl premiérův projev odměněn ovacemi ve stoje a obě koaliční strany ve vládě uvítaly výsledek jeho boje s nadšením.

S podporou veřejnosti

Čtěte také

I když většina Italů oslavuje téměř nečekané vítězství na bruselském summitu, opozice si nemůže odpustit kritické připomínky na adresu vlády i Evropské unie. Podle euroskeptika Mattea Salviniho, vůdce ultrapravicové Ligy, je celá dohoda jeden velký podfuk. Salvini tvrdí, že povinné reformy, ke kterým se Itálie v Bruselu zavázala pro získání finanční podpory, oslabí suverenitu země a posílí její závislost na Evropě.

Nicméně Salvini a jeho Liga si svým chováním během pandemie vysloužili celkový propad popularity, zatímco Contemu a jeho vládě se podařilo získat podporu podstatné části veřejnosti. Od jeho velkého vítězství v Bruselu premiérova obliba stoupla o další dvě a půl procenta.

Vypadá to, že nový plán na obnovu ekonomiky by mohl mezi Italy znovu probudit důvěru v Evropskou unii. Důvěru, která byla poněkud nalomena v počátcích pandemie, kdy se Itálie ocitla v jejím epicentru. Společný evropský dluh, schválený na summitu, signalizuje novou etapu vývoje.

To, že Evropa našla společně odpověď na ekonomické a geopolitické výzvy, ukazuje, že členské země jsou schopny zachovat se vůči sobě v krizové situaci přece jen solidárně. Historická dohoda z minulého týdne je znamením, že by od nynějška v rámci Evropy mohlo začít platit slavné heslo Dumasových tří mušketýrů: „Jeden za všechny, všichni za jednoho.“

Autorka je publicistka

autor: Veronika Lefrancois
Spustit audio

Související