Veřejná bezpečnost měla v Československém rozhlase hned několik pravidelných pořadů

23. duben 2021

Duben je měsícem bezpečnosti. Platí to zejména pro bezpečnost na silnicích, kde s příchodem jara přibývají chodci, cyklisté, motocyklisté a další. Policie proto každoročně pořádá bezpečnostně-preventivní akce. Svůj den měla právě v dubnu před listopadem 1989 také Veřejná bezpečnost, která se 44 let starala o bezpečnost Čechů a Slováků. 

Čtěte také

Veřejná bezpečnost a nechvalně známá Státní bezpečnost tvořily Sbor národní bezpečnosti.

Ten po válce nahradil původní četnictvo a policii. Vedení obnoveného Československého státu o vzniku SNB rozhodlo na jaře 1945.

Členy nového bezpečnostního sboru se stávali mimo jiné bývalí vojáci, převážně z armády Ludvíka Svobody, partyzáni nebo odbojáři. Velká část z nich byla napojena na komunistickou stranu a někteří do nových bezpečnostních sborů vstupovali s polickými úkoly. Ovládnutí ozbrojených složek pomohlo komunistům nastolit totalitní režim.

VB = běžná policejní práce

Jádro práce Veřejné bezpečnosti ale spočívalo v běžných policejních činnostech, bez kterých by se společnost neobešla. VB řešila krádeže, výtržnosti, opilství, příživnictví i závažné trestné činy. Pomáhali jí i běžní občané, kteří se zapojili do Pomocné stráže Veřejné bezpečnosti.

Čtěte také

Výraznou stopu zanechala Veřejná bezpečnost také ve vysílání Československého rozhlasu. Její práci se věnoval třeba pravidelný pořad Frekvence B.

Byl to týdeník redakce Armády, bezpečnosti a brannosti a Československý rozhlas ho vysílal mezi lety 1974 až 1989. A nebyl jediný.

Policejní práci posluchačům přiblížila třeba hodinová reportáž z nejnebezpečnějšího města v Československu – ze Sokolova. Nebo pásmo poezie, hraných scén a výpovědí skutečných kriminalistů nazvané Stíny noci. Některé příběhy jsou neuvěřitelné, některé drsné a některé úsměvné.

K poslechu jsou v audiozáznamu pořadu Jiřího Zemana. 

autor: Jiří Zeman
Spustit audio