Velkou liverpoolskou vyhrála poprvé v historii žena. „Konečně skvělá zpráva pro ty z nás, které fušují chlapům do řemesla,“ myslí si bývalá žokejka Růžičková

1. květen 2021

Emancipace žen ve sportu má další významný milník. Nejslavnější překážkový dostih světa Velkou národní, respektive Velkou liverpoolskou, poprvé ovládla žena. „Vítězství Rachel Blackmoreové bylo zasloužené. Tím padla jedna z největších genderových bariér. Donedávna bylo nemyslitelné, aby žena vůbec startovala natož, aby vyhrála,“ říká v pořadu Zaostřeno dostihový expert a publicista Martin Cáp.

Podle publicisty to bylo vítězství naprosto zasloužené a vyhrála nejlepší jezdkyně na nejlepším koni. „Je to obrovská zpráva, nešlo přitom o nějakou náhodu nebo shodu okolností,“ doplňuje. 

Čtěte také

Sama Blackmoreová seděla v sedle koně  Minella Times a zvládla nejpopulárnější překážkový dostih na přibližně sedm kilometrů nejrychleji ze všech. Ženy mohou na Velké národní startovat od roku 1975, od té doby se jich na závodišti v Aintree na předměstí Liverpoolu představilo dvacet. 

„Je to prostě neuvěřitelné. Velká národní je tak výjimečná akce, že pořád čekám, kdy se z toho snu probudím. Před deseti lety jsem vyhrála první dostih jako amatérka a absolutně jsem nevěřila tomu, že tady jednou budu stát s touhle krásnou trofejí. Nedovedla jsem si ani představit, že se postavím na start – je to zkrátka fenomenální. Je to závod, který chytne snad každého, kdo se na něj dívá,“ prohlásila vítězka hned po závodu.

Její výkon byl brilantní 

Martina Růžičková je jednou z mála Češek, která dokázala dokončit slavnou Velkou pardubickou. Jako trenérka pak připravila i vítězného koně stejného závodu. I ona má z vítězství Rachel Blackmoreové obrovskou radost. 

„Konečně skvělá zpráva pro všechny ženy, které takzvaně fušují mužům do řemesla,“ říká. „Je to hodně mužský sport, ale její výkon byl tak brilantní, byla úžasně sebevědomá, že si určitě zasloužila vyhrát. Skvěle provedla i koně, který byl nachystaný. Protože, když pojedete na oslovi, tak to nedáte nikdy. Stejně tak, když budete mít smůlu. Ale ona ho provedla takovým způsobem, že se by mnozí od ní mohli učit,“ míní. 

Čtěte také

Růžičková začínala závodit jako dítě ve druhé třídě základní školy někdy v roce 1972. „Když jsem udělala tehdy chybu, tak řekli: hele, běž zpátky k vařečce vařit marmeládu. Když ale Pepíček Váňa, tak říkali, že toho má tolik, a že se to prostě stane. Většinou mi to ale říkali všichni ti, kteří sami nic nedokázali,“ uvažuje.

Když se podle Růžičkové žena pustí do čistě mužského sportu, tak musí počítat s tím, že se na ní budou „koukat přes prsty“. „Sama jsem dostávala strašně za uši, když jsem se dostala do vysněné Chuchle, tak mi nevěřili, což bylo zdrcující. Ale jsem strašně paličatá a bez toho správného fanatismu do toho sportu, to se ani dělat nedá, takže jsem si pořád říkala, že já to dokážu.“ 

Žokejka Blackmoreová je tak možná podobným zjevením, jako před skoro sto lety automobilová závodnice Eliška Junková. Drobná dívka totiž dokázala porážet muže za hluku silných motorů už ve 20. letech 20 století. K soutěžení se dostala přes manžela Čeňka, kterému nejdřív dělala spolujezdkyni. 

Celé Zaostřeno Jakuba Marka si poslechněte v audiozáznamu.

autoři: Jakub Marek , lup
Spustit audio

Související