Velká snídaně chrání před obezitou a cukrovkou

6. srpen 2013

Při kontrole hmotnosti není důležité jen to, co jíme, ale také kdy to jíme. Vědci z Telavivské univerzity demonstrovali, jak prospěšný efekt přináší velká a kaloricky bohatá snídaně.

Metabolismus každého z nás je ovlivněn 24hodinovými cirkadiánními rytmy. Je proto logické, že načasování jídla má velký dopad na to, jakýmmzpůsobem tělo potravu zpracuje. Přesvědčivě to dokládá studie profesorky Daniely Jakubowiczové z Telavivské univerzity, které se zúčastnilo 93 obézních žen. Ženy byly rozděleny do dvou skupin, které během dvanácti týdnů denně konzumovaly stejný počet kalorií. První skupina dostala 700 kalorií ke snídani, 500 k obědu a 200 k večeři. Snídaně tedy byla největším a kaloricky nejbohatším jídlem dne, jehož součástí byl i čokoládový koláč nebo sušenky. Ve druhé skupině bylo pořadí příjmu kalorií obrácené: největším jídlem byla večeře, která obsahovala 700 kalorií. Při obědě ženy zkonzumovaly 500 kalorií a dalších 200 měly ke snídani.

Na konci studie shodily ženy ze skupiny, která se nejvíce najedla u snídaně, v průměru 8 kg a obvod jejich pasu se zmenšil o necelých 8 cm. Ženy z druhé skupiny, které měly největší jídlo večer, zhubly jen o tři kilogramy a v pase ubyly o necelé čtyři centimetry. Skupina s velkou snídaní navíc měla významně nižší hladinu hormonu hladu - ghrelinu, insulinu, triglyceridů a glukózy. Důležité je také to, že jejich hladina glukózy byla vyrovnanější a měla menší sklon „vyletět“ po jídle. Právě takové výkyvy jsou totiž podle vědců ještě škodlivější než trvale zvýšená hladina glukózy.

Výsledky studie tak naznačují, že bohatá snídaně chrání nejen před obezitou, ale také s ní spojenými chorobami jako je cukrovka, vysoký krevní tlak a kardiovaskulární nemoci.

Zdroj: American Friends Tel Aviv University

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.