Vegetarián Gastornis

2. září 2013

Pravěký ptačí gigant Gastornis se živil rostlinnou potravou. Nové důkazy přinesla izotopová analýza jeho kostí.

Nelétaví ptáci rodu Gastornis na výšku měřili kolem dvou metrů a měli velký zahnutý zobák. Žili krátce po zániku dinosaurů, kdy savci dorůstali jen malých rozměrů. Dlouho se proto předpokládalo, že gastornisové byli nelítostní dravci a v třetihorních ekosystémech představovali vrcholové predátory. Svým hrůzu nahánějícím zobákem měli kořist chytit za krk a zlomit jí vaz.

Existovali ale i vědci, pro které byl Gastornis mírumilovným vegetariánem – zejména proto, že byl příliš pomalý a těžkopádný a jeho zobák neměl na konci hák, který je pro dravé ptáky typický. Jejich teorii posílila loňská studie fosilních stop z amerického státu Washington, jejichž morfologie jasně ukazuje na příbuznost ke gastornisům. V otiscích však zcela chybí drápy, bez nichž si dravce jen těžko dokážeme představit.

Gastroternis byl s největší pravděpodobností vegetarián - Dr. Thomas Tuetkin s rekonstruovanou podobou zvířete

Nyní se gastornisovo vegetariánství téměř definitivně potvrdilo. Vědci z Bonnské univerzity analyzovali izotopy vápníku ve 40 až 55 milionů let starých kostech evropských gastornisů. Výsledky ukázaly, že jejich složení je podobné jako u býložravých savců a dinosaurů, ale odlišné od jejich dravých příbuzných.

Zdroj: European Association of Geochemistry

autor: Tvůrčí skupina popularizace vědy
Spustit audio