Vědecký robot může zrychlit a zlevnit výzkum léků

4. únor 2015

Na univerzitě v britském Manchesteru působí robot jménem Eva, který je vybaven umělou inteligencí. Jeho pracovním oborem je automatizované zkoušení léků na vzorcích, odpovídajících určitým nemocem.

Eva umí samostatně a neúnavně řídit a vykonávat rutinní biochemické a biomedicínské testy. Navíc je vybavena schopnostmi umělé inteligence, takže se postupem doby učí ze své vlastní zkušenosti. Eva už například odhalila, že jistou sloučeninu, která má protirakovinné účinky, lze také použít v boji proti malárii. Tým britských vědců o tomto úspěchu nedávno referoval v časopise Interface, vydávaném Královskou společností.

Vědecký robot Eva je poměrně složitý a koordinovaný komplex prostředků a systémů, který je vlastně rovnocenný celé automatizované minilaboratoři. Jeho “mozek” čili řídící program umí samostatně vytyčovat různé hypotézy a stanovovat cesty, respektive taktiky, jak tyto hypotézy ověřovat. Jeho “tělem” je ovšem soustava laboratorních přístrojů a manipulátorů, díky nimž jsou automaticky, sériově a flexibilně uskutečňovány potřebné experimenty se vzorky a jsou přitom prováděna odpovídající měření. Výhodou tohoto přístupu je také automaticky pořizovaný kompletní záznam ze všech experimentů. Vědci mají ihned k dispozici podrobnou a aktuální historii laboratorní práce v rámci daného projektu. Eva je teoreticky schopna otestovat až 10 tisíc sloučenin denně, zpravidla má ale předepsánu menší pracovní zátěž.

Předchůdcem Evy byl vědecký robot Adam, vyrobený v roce 2009 stejným týmem pracovníků z univerzit v Aberystwythu a Cambridge. Cílem vývoje této vysoce specializované technologie je urychlit a zlevnit často poměrně drahý a zdlouhavý výzkum nových léků. Tým výzkumníků kolem Evy se v nedávné době zaměřil na hledání léků proti malárii a také proti dalším, dnes spíše opomíjeným tropických chorobám jako jsou africká spavá nemoc nebo Chagasova choroba. Tropickými chorobami přitom trpí na světě řádově několik set milionů lidí a umírají na ně miliony lidí ročně. Kamenem úrazu při vývoji adekvátních léků je nutnost velkého množství různých testů a to je právě pole, kde se mohou podobná robotická zařízení uplatnit.

Úkolem robota Eva je automatizované zkoušení léků

Eva přitom neprovádí zkoušky naslepo - má v sobě obsáhlou databází biochemických a biomedicínských informací a na jejich základě umí vybrat látky, které mají jistou naději na úspěch v boji proti dané chorobě a zároveň příliš neškodí lidskému organismu, tedy nemají závažné toxické nebo vedlejší účinky.

Zdroje: Phys.Org, Royal Society Journal Interface

autor: Pavel Vachtl
Spustit audio