Ve Venezuele je humanitární katastrofa, blokováním pomoci Maduro porušuje mezinárodní právo, tvrdí Charanzová (ANO)

26. únor 2019

Po víkendových střetech na venezuelských hranicích a útoku na humanitární konvoj mířící do země vyzývá prozatímní prezident Juan Guaidó k vystupňování tlaku na Nicoláse Madura, který se nechce vzdát prezidentské funkce.

Za ekonomické problémy Venezuely můžou USA, tvrdí komunista Pawlas. Směšné, reaguje náměstek Kaucký

Nicolás Maduro

Česká republika uznala venezuelského opozičního lídra Juana Guaidóa prozatímním prezidentem země. Čeští komunisté ale krok kritizují jako vměšování se do záležitostí suverénního státu a tvrdí, že se tím přiblížila hrozba občanské války ve Venezuele.

„Mezinárodní společenství by nesporně mělo reagovat. Spojené státy se už 20 let snaží svrhnout režim ve Venezuele. Řada atentátů proti Chávezovi a Madurovi o tom jasně svědčí,“ říká komunistický europoslanec Jaromír Kohlíček.

Odmítá, že by na humanitární konvoj útočily venezuelské síly. „Byli to ti samí lidé, kteří předtím v Caracasu a dalších městech organizovali krvavé nepokoje. Pan Guaidó, který nebyl řádné zvolen předsedou parlamentu, by měl být poněkud skromnější,“ dodává.

Guaidóa uznaly za hlavu státu Spojené státy a další americké země, posléze se přidaly i evropské státy včetně Česka – celkem asi 50 zemí. Na Madurově straně stojí kromě Kuby také Rusko, Čína, Nikaragua či Turecko.

Jestli 50 států z 200 členských států OSN řekne, že něco je černé, a ti ostatní říkají, že je to bílé, tak já vidím, že 150 je většina.
Jaromír Kohlíček

Evropská unie prosazuje konání nových prezidentských voleb, podle Kohlíčka ale Maduro loni zvítězil v legitimních volbách, v nichž získal 68 % hlasů. „Volby byly Nadací Jimmyho Cartera označeny za naprosto férové a transparentní,“ tvrdí.

„Jestli se nějaká část opozice nezúčastnila voleb – to je stejné jako u nás, když lidé nechodí k senátním volbám. Někteří senátoři jsou zvoleni třeba 9 % voličů. A říkáme, že ty volby jsou neplatné? Neříkáme,“ podotýká Kohlíček.

Ve Venezuele umírají děti

„Sama OSN říká, že se neplnily základní podmínky průběhu demokratických voleb. To, že máte vůdce opozice ve vězení a opozice se voleb nemohla účastnit. Byli tam pouze dva kandidáti mimo vládní režim, kteří navíc označili volby za zmanipulované,“ reaguje europoslankyně Dita Charanzová (ANO).

Pan Kohlíček možná žije v době studené války. Vidíme, že latinskoamerické země se postavily proti praktikám současného prezidenta Madura, kterého já neuznávám.
Dita Charanzová

Kromě zhruba 50 států, které za prozatímního prezidenta uznaly Juana Guaidóa, prý také celá řada dalších zemí žádá konání demokratických voleb a vpuštění humanitární pomoci. Jejím blokováním prý Maduro porušuje mezinárodní právo.

Chávez a Maduro dovedli Venezuelu na pokraj katastrofy, vysvětluje krizi v zemi Alexandr Vondra

Nicolás Maduro

Venezuela chystá protesty proti autoritářskému vůdci Nicolási Madurovi a za konání předčasných voleb. Opoziční politik Juan Guaidó se prohlásil za prezidenta, uznaly ho USA a další země. Maduro ale uznat svého oponenta odmítá. Kdo způsobil současnou krizi ve zemi? 

„Nechápu pana Kohlíčka, že se tak strašně obává toho, že by ve Venezuele proběhly svobodné volby za účasti mezinárodních pozorovatelů a do země přijela humanitární pomoc. Jsem s opozicí v každodenním kontaktu a vidím záběry dětí, které umírají kvůli tomu, že nemají dostatek léků a potravin,“ upozorňuje.

V zemi, která má jedny z největších zásob ropy na světě, podle Charanzové dochází k humanitární katastrofě a událostmi posledních čtyř let, za které nese odpovědnost Nicolás Maduro, by se měl zabývat mezinárodní trestní tribunál. „To, co vidíme, jsou zvěrstva páchaná na lidech,“ zdůrazňuje europoslankyně.

autoři: Veronika Sedláčková , ert

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.